Sport 10.12.2015.

Federer je angažovao Ljubičića zbog Novaka

ČITANJE: 3 minute
Federer i Djokovic
Teniski analitičar Piter Bodo smatra da je Rodžer Federer angažovao Ivana Ljubičića za trenera kako bi uspio da savlada Novaka Đokovića.

Švajcarski teniser u srijedu je objavio da je posle dve godine završio saradnju sa svojim idolom Stefanom Edbergom, a u stručnom štabu je umjesto Šveđanina angažovao Hrvata Ivana Ljubičića, nekada trećeg igrača svijeta i u jednom periodu i svog najvećeg rivala.

– Tačno je da je Federer posle dužeg perioda imao sjajnu sezonu. Osvojio je šest titula, uključujući i Masters, a igrao je i dva Gren slem finala. Oba je izgubio od najboljeg igrača svijeta Novaka Đokovića. Tačno je i da Edberg nije imao namjeru da bude trener, a bio je uz Federera godinu dana duže od planiranog. Njegov doprinos je bio veliki, pa je Federer igrao još ofanzivnije i uveo je napad koji je postao poznat kao SABR. Partnerstvo je bilo uspješno. Ali, Federer je izgubio od Đokovića dva najveća duela, a to znači da Federer nije zadovoljan. On nije tip koji će sebi reći: ’Ovo je bilo sjajno s obzirom da imam 34 godine’. On razmišlja šta može da uradi kako bi pobjedio Đokovića. Tu dolazimo do Ljubičića – kaže Bodo.

– Pre svega, ako ne mislite da možete da napredujete onda i nećete napredovati. Federer je imao sjajnu godinu, ali on djeluje kao neko ko zaista vjeruje da može da se popravi. Nikada nije zadovoljan, a sada razmišlja kako može da pobijedi Đokovića. Dovođenje Ljubičića će mu vratiti vjeru da može da ga pobedi – dodaje Bred Gilbert, nekadašnji trener Andrea Agasija i Endija Rodika.

Bodo je zatim pokušao da odgonetne šta Ljubičić može da donese Federeru.

– To je zanimljivo pitanje. Hrvat je visok preko 190 centimetara, bio je treći na svijetu. Bio je poznat po snažnom servisu i snažnom forhendu. Kao i Federer, igrao je jednoručni bekhend. Ali, imao je duži zamah i udarao je snažnije od Švajcarca. Federerova ’Ahilova peta’ je njegov bekhend koji nije snažan i često leti na sve strane. Ljubičićevo kretanje je vjerovatno bila njegova najveća mana, ali to je oblast u kojoj Federeru nije potrebna pomoć. Ljubičić je tokom godina izgradio reputaciju kao odličan strateg i taktičar, a jedno vreme je konstantno bio sparing partner Federeru. Ti momci se odlično poznaju međusobno, ali teško da je Rodžer angažovao Ivana, a da mu ovaj prethodno nije predstavio brojne ideje – dodaje Gilbert.

Jasno je da je Federerov cilj bio da angažuje nekoga ko će mu pomoći u duelima sa Đokovićem.

– Ljubičić je Đokovićev prijatelj i komšija u Monte Karlu i sigurno da ima neke ideje kako da uspori Srbina. Federer će sigurno biti opasan slijedeće godine jer ništa ne uzima zdravo za gotovo. Ali, takav je i Đoković i sigurno neće olakšati rivalima život na Gren slemovima, uključujući i Federera –

(B92)