Sport 23.11.2015.

Federer: Samo je Rafa jedinstven igrač na ATP turu

ČITANJE: 3 minute
federer
Rodžer Federer otkrio je da postoje dvije stvari zbog kojih žali poslije poraza od Novaka Đokovića u nedjelju.

Najbolji teniser svijeta pobjedio je Švajcarca sa 6:3, 6:4 i osvojio rekordnu četvrtu uzastopnu titulu na završnom turniru u Londonu, svoju petu ukupno.

Federer je poslije meča rekao da je mogao bolje da servira na početku meča, kao i da nije bio dovoljno dobar na Đokovićev drugi servis.

On je dodao da je Đoković imao nevjerovatnu godinu i da će teško ponoviti tako nešto u 2016.

– Bilo bi lijepo da sam malo bolje servirao na početku meča i da sam bio bolji na njegov drugi servis. On vam dozvoljava da igrate na njegov drugi servis. Možda sam u nekim momentima bio preagresivan. U nekim trenucima sam možda odigrao sigurno iako nije trebalo. To su stvari zbog kojih žalim. Kada bih ponovo igrao meč to bih pokušao da promjenim. Osim toga, mislim da je meč bio dobar. Bilo je blizu. Prvih šest gemova je bilo teško, gubio sam 4:2. Imao sam svoje šanse da barem bude izjednačeno. Ali mislim da je on odigrao dobro. Meč je bio visokog kvaliteta, po mom mišljenju- kaže Federer.

Novak je igrao sva velika finala ove godine. Da li igrači tokom zime razmišljaju kako protiv njega da odigraju bolje i rade na tome?

– Teško mi je da govorim o drugima. Što se mene tiče, ne radim to. Ja radim generalno na svojoj igri tokom predsezone. Za mene, samo je Rafa jedinstven igrač na ATP turu. Samo sam se za njega posebno pripremao. Što se Novaka tiče, uvijek znam šta treba da radim. Ako ne igram veoma dobro biće mi teško. Ako igram dobro znam da ću imati šansu sa svojom igrom- rekao je on.

Rafa je rekao da je skoro nemoguće ponoviti ovakvu godinu. Šta ti misliš? Da li Novak može da ima još jednu odličnu sezonu?

– To je teško uraditi. Teško je igrati u ovom ritmu sve vrijeme. Nije potrebno mnogo da se okrene. U pitanju su nijanse. Ne iskoristite brejk loptu, on je iskoristi i to mijenja čitav tok meča. Ne možete uvijek da budete na pobjedničkoj strani. Male su razlike na samom vrhu. Zbog toga je ova Novakova godina nevjerovatna. Rafa je bio u toj situaciji, kao i ja. Obojica znamo koliko je teško ponoviti to sljedeće godine. Ovo nije prva Novakova dobra godina. Jasno je da u sljedeću godinu ulazi sa ogromnim samopouzdanjem. Igra sjajno. Biće mu teško da odigra lošu sezonu, to je sigurno. Ali ekstremno dobru, to je uvijek teško. Ali u ovom trenutku djeluje da je moguće, ali ne možete tek tako ponoviti ovakvu godinu. Potrebno je mnogo napora. Morate da budete fizički spremni, bez povreda. Mentalno morate da budete sve vrijeme na vrhuncu. Nije lako kao što možda djeluje- iskren je Federer.

(B92)