Biznis 30.01.2016.

Fejsbuk i Instagram zabranili reklamiranje oružja

ČITANJE: 1 minuta
FEJS INSTA
Društvena grupa Fejsbuk i njen servis Instagram zabranili su danas svojim korisnicima da oglašavaju i trguju oružjem na ovim društvenim mrežama, prenose američki mediji.

Odluka o zabrani elektronskog reklamiranja i trgovine oružjem i municijom donIJeta je u sklopu kampanje za suzbijanje nelegalne trgovine oružja u SAD.

Izuzeti od zabrane biće jedino licencirani dileri koji mogu da nastave sa reklamiranjem i trgovinom “online”.

Medjutim, nisu svi korisnici zadovoljni najavljenim zabranama. Oni optužuju Fejsbuk za kršenje njihovih prava i hipokriziju.

Američki predsjednik Barak Obama apelovao je na društvene mreže da spriječe nelegalnu trgovinu oružjem, kao i njegovo reklamiranje.

Fejsbuk, koji ima više od 1,6 milijardi korisnika svakog mjeseca, omogućiće elektronsko plaćanje i novčane transfere putem ličnih poruka na mreži. Nova pravila o trgovini neće se odnositi na prodaju oružja i municije.

– U proteklih nekoliko godina sve više ljudi koristi Fejsbuk za reklamiranje i prodaju različitih proizvoda. Nastavićemo da unapredjujemo našu regulatornu politiku o trgovini, kako bismo išli u korak sa novim zahtjevima tržišta- izjavila je marketing direktorka Monika Bikert.

(Agencije)