Biznis 09.03.2016.

Fejsbuk patentirao novi softver koji kreira rječnik slenga

ČITANJE: 1 minuta
fejsbuk
Kao i većina drugih velikih kompanija, Facebook podnosi zahtjeve za veliki broj patenata. Jedan od najnovijih, koji je odobren u februaru, je veoma intrigantan. U pitanju je softver koji skenira društvenu mrežu u potrazi za novim terminima i skladišti ih u “društveni rječnik”.

Patentirani sistem će otkrivati nove tekstualne termine, pretragom neologizama – relativno novih termina, riječi ili fraza koje mogu biti u procesu češće upotrebe, ali još uvijek nisu široko prihvaćeni.

Jednom kada sistem identifikuje nove termine, koji postaju sve popularniji, provjeriće da li se oni možda već nalaze u rječniku, prije nego što ih doda u spisak. Kao što se ponekada i dešava sa novim riječima i frazama, moguće je da one poslije određenog vremena izgube popularnost.

Ukoliko se ovo dogodi, softver će ih ukloniti iz rječnika. Za sada nije poznato kakvi su planovi Fejsbuka u vezi sa ovim sistemom , ali se sugeriše da bi se mogao koristiti za poboljšanje funkcija predviđanja teksta, koje često ne prepoznaju sleng riječi.

(Benchmark.rs)