Vijesti 08.03.2016.

Fejsbuk predator 26 sati držao djevojčicu u hotelu u centru Zagreba

ČITANJE: 6 minuta
djevojcica zagreb
– Dobar dan. Čekam tatu koji treba doći iz Amerike. Rezervisana je soba – izgovorila je u subotu oko 22 sata 13-ogodišnja djevojčica recepcionarki jednog hotela u Vlaškoj ulici u centru Zagreba.

Porodica te školarke iz okoline Zagreba u to vrijeme je bila uvjerena da 13-ogodišnjakinja noć provodi kod prijateljice jer im je tako rekla kad su je oko 18 sati zadnji put vidjeli.

Međutim, kako saznaje Jutarnji list, pozadina priče je jeziva. Porodica je od večeri nestanka njihove djevojčice pa sve do ponedjeljka u četiri ujutro proživljavala pravu dramu. U policijskoj stanici su se suočili s užasnim saznanjem. Njihova mezimica, o kojoj ništa nisu znali puna 34 sata, pronađena je zahvaljujući policijskoj zasjedi ispred hotela u strogom centru Zagreba.

Bila je u čudnom stanju, u društvu 53-godišnjeg M.G, porodičnog čovjeka, navodno oca troje djece, kojeg je upoznala u virtuelnom svijetu i zbog kojeg je sat vremena prije odlaska od kuće pretraživala na internetu vremensku prognozu u Italiji.

Iz zagrebačke policije tek su kratko potvrdili da kriminalističko istraživanje traje te da ne mogu iznositi pojedinosti događaja dok se obrada ne završi.

Četiri puta stariji od nje

Članovi porodice pronađene djevojčice su u šoku. Ne prestaju da plaču otkad im je u policijskoj stanici na pitanje ko je dečkić s kojim je zatečena policajac s knedlom u grlu odgovorio:

-Dečkić? To je gospodin od 53 godine. Srce nam se steglo. Seka mi je djelovala omamljeno. S njom se nije moglo pričati. Kolutala je očima. Ni na jedno pitanje nije bilo odgovora. Ništa joj nije bilo jasno. Nije znala ni gdje se nalazi ni šta joj se dogodilo. Situacija koja ledi žile. Nisam znala bih li gledala u nebo ili da seki gledam u oči i pokušam maknuti zadnjih par dana iz njezine duše. Odjeću koju je nosila na sebi policajci su poslali na vještačenje. Pružena joj je i psihološka pomoć. O tom čovjeku, četiri puta starijem od nje, ne znam što da mislim. Nema riječi kojima bih ga mogla opisati. Namamio ju je i dao joj upute što da govori. Sramotno je što su je u hotel pustili bez dokumenata. Satima je tog čovjeka čekala sama u sobi i onda joj je došao oko dva ujutro u nedjelju – priča za Jutarnji list kroz suze očajna sestra 13-ogodišnje žrtve.

Da nešto nije u redu porodica je otkrila kad im se prestala javljati na telefon. Kontaktirali su prijateljicu za koju je rekla da će kod nje prespavati. I tada je počela agonija. Saznali su da se njih dvije ništa nisu dogovorile, a kamoli da kod nje prespava.

Velika potraga

Ubrzo je pokrenuta potraga. Porodica je alarmirala policajce, a prijatelji, školske kolege i poznanici odaslali su apele na društvenim mrežama. Istovremeno s virtuelnom potragom porodica je neumorno provodila vlastitu. Obilazili su sva mjesta za koja su mislili da bi djevojčica na njima mogla biti. Kontaktirali su desetke ljudi. Sve je bilo uzalud dok u nedjelju oko 19 sati na jedan od objavljenih postova na internetu nije stigla korisna informacija:

-Mislim da sam tu curicu vidjela sinoć. Pitala me kako doći do hotela u Vlaškoj. Imala je na sebi sportsku jaknu s kapuljačom, Adidas trenirku i tenisice.

-Odmah sam znala da je to ona. Telefonskom provjerom doznali smo da je osoba pod njezinim imenom registrovana u hotelskoj sobi. Obavijestili smo policajce i sami krenuli prema hotelu. Istražitelji su već bili tamo kad smo stigli. Nisu nas pustili blizu. Moje sestre i tog čovjeka nije bilo u sobi. Postavili su zasjedu. Pola sata prije nego što će ih privesti po povratku u hotel u četiri sata ujutro policajci su mom ocu, bratu i prijateljima rekli da odu kući i da će im javiti ako nešto bude. Očito su naslućivali da će se slučaj brzo riješiti, čime su spriječili tragediju- opisuje posljednje sate potrage sestra 13-ogodišnje djevojčice.

Ono što je proživljavala od dva sata ujutro u nedjelju pa sve do u zoru u ponedjeljak znaju samo djevojčica i 53-ogodišnjak. Bezbroj je pitanja koja porodica sada postavlja, no uvjereni su da je “samozatajna curica došla u hotel po naredbi”.

Vidi se da je dijete

-Prijateljici je moja sestra rekla da ima dečka od 18 godina. Je li zaista mislila da je taj čovjek tinejdžer, kojega je prvi put vidjela uživo nakon poznanstva na internetu? Unaprijed rezervisana i plaćena hotelska soba upućuju na to da je sve dogovoreno. Pobogu, rekao joj je da kaže da čeka oca! Ko zna je li mu to prvi put. Prije bijega od kuće seka je razbila mobitel i ostavila ga u sobi. Ugasila je profil na Facebooku. Imala ih je nekoliko. Je li i to po njegovu naputku? S obzirom na zadnje što je gledala na internetu na svom kompjuteru, vremensku prognozu Italije, ne bih se začudila da je s njim tamo trebala otići- uvjerena je sestra, ogorčena na zaposlene u hotelu.

Sestra ističe i da je potpuno nemoguće zamijeniti njenu sestru za punoljetnu osobu, a čini se da se to dogodilo.

-Ne znam je li na recepciji rekla da ima 18 godina. Ali u to je nemoguće povjerovati jer vidi se da je dijete. Bila je odjevena kao da ide na džoging. Niti se šminka niti ima fizuru. Ne odlazi u provode ni noćne izlaske. Vrijedna je školarka, znate ono ‘kuća, škola, kuća’. Jedina izvanškolska aktivnost joj je odlazak na njemački jezik. Nekad je trenirala rukomet, ali je ozlijedila nogu pa je zbog toga još više kod kuće i visi na internetu. Ali nikome nije bilo na pameti da je meta pedofila niti je pokazivala da je nešto brine. Ni grad je kao grad ne privlači. U Zagreb ne odlazi niti zna do njega doći, a kamoli do Vlaške. Cijela je situacija gadljiva. Jedva čekam da dođe kući i doista bih voljela da se proteklih dana nikada više ne sjeti- zaključuje žrtvina sestra.

Seksualni delikt

Za šta će točno istražioci teretiti 53-ogodišnjaka pokazaće istraga nakon što se obave razgovori sa svima, provedu vještačenja, pregledaju snimci nadzornih kamera i rekonstruiše cijelo “druženje”. Osim sumnje na seksualne delikte na štetu djeteta, ne treba isključiti ni da je u pitanju trgovina djecom.

(Jutarnji)