Politika 09.04.2016.

Ferguson: Neobjavljivanje rezultata popisa će koštati državu milione

ČITANJE: 2 minute
ferguson-ambasador

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izjavio je da bi neobjavljivanje rezultata popisa stanovništva u BiH na vrijeme moglo dovesti do kašnjenja u pristupanju zemlje EU, te do gubitka miliona evra.

Ferguson je rekao da je ovaj popis ključno ekonomsko oruđe, ali da se njim manipuliše u političke svrhe, što je potpuno kontraproduktivno, te da vlasti moraju da prestanu sa političkim igrama i da objave rezultate u skladu sa zakonom iz 2013. godine i jasnim evropskim i međunarodnim standardima.

On je dodao da je već sada ostalo malo vremena za usvajanje mehanizma koordinacije u BiH, ali je izrazio nadu da se može postići sporazum bez dodatnih kašnjenja.

“Ukoliko se uskoro ne postigne dogovor, EU neće moći da obradi zahtjev BiH za članstvo jer je funkcionalan mehanizam preduslov da bi se zahtjev smatrao kredibilnim. Međutim, tu su posljedice više praktične prirode, jer će, na primjer, biti nemoguće dogovoriti neophopne strategije za cijelu zemlju radi pristupa EU fondovima za sektore poput transportnog ili poljoprivrednog”, rekao je Ferguson za “EuroBlic”.

Govoreći o provođenju Reformske agende u BiH, Ferguson je naveo da je potrebno još mnogo toga da se uradi i izrazio želju za bolju saradnju vladajućih i opozicionih političkih stranaka, kao i sa civilnim društvom, kako bi se obezbijedilo da BiH ne dobija samo nove, nego i bolje zakone.

“EU je pozdravila zahtjev za članstvo kao znak predanosti BiH evropskoj budućnosti, ali kao što je rekao komesar za proširenje Johanes Han, još nisu ispunjeni preduslovi kako bi se zahtjev smatrao kredibilnim, koji podrazumijevaju napredak u sprovođenju Reformske agende, prilagođavanje trgovinsikih odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije”, rekao je Ferguson.

Prema njegovom mišljenju, približavanje EU neće nužno značiti manje nadležnosti entitetima a više BiH.

“Sa novim pristupom EU jasno smo rekli da smo spremni poštovati postojeće ustavne podjele nadležnosti. Ovo je važna promjena i mislim da nije u potpunosti prepoznata u Republici Srpskoj”, rekao je Ferguson.

(Agencije)