Magazin 19.11.2017.

Festival dječjeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor“: Edukacija i promovisanje talentovane djece

ČITANJE: 3 minute

Festival dječjeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor – Banjaluka 2017“, 11. po redu, prema već ustaljenoj tradiciji održaće se sutra, na Međunarodni dan djeteta, u Dječjem pozorištu RS.

Ova dječja manifestacija jedinstvene je koncepcije i jedina ove vrste u Republici Srpskoj i FBiH.

Prema riječima Mladena Matovića, direktora festivala, kao jedinstvena kulturno – obrazovna manifestacija koja je posebno značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine, festival „Mali kompozitor“ već godinama omogućava aktivno učešće dece u svakoj njegovoj sferi – djeca su kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri na festivalu.

– „Mali kompozitor“ je jedan od rijetkih festivala sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, te jedini festival koji se u potpunosti realizuje pod okriljem struke. I ove godine je u realizaciju festivala uključeno više od 40 muzičkih pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i veliki broj nastavnika Muzičke kulture), što mu daje specifičan dignitet i poseban pedagoško – edukativni karakter. Nakon svih ovih godina  posebno se želimo zahvaliti našim dragim kolegama nastavnicima i stručnim saradnicima koji su uspjeli motivisati veliki broj svojih učenika na autorski rad – rekao je Matović.

Prilikom odabira najboljih radova Selekciona komisija je i ove godine konstatovala pomak u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.

– Posebno nas raduje što kroz naš festival i ove godine nastavljamo sa edukacijom i promovisanjem talentovane dece iz manje razvijenih i nerazvijenih sredina. U proteklih 11 godina, festival „Mali kompozitor“ je prepoznao više od 200 talentovane dece iz čitave BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona. Osnovni cilj festivala je afirmacija samostalnog dječijeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje dece na dalji rad – rekao je Matović.

„Mali kompozitor“ se bavi i specifičnim oblicima inkluzije djece i njihovih porodica, pa je i ove godine njihov partner „UNICEF“.

– Direkcija festivala će i ove godine izdati kompakt disk sa svim dosadašnjim festivalskim kompozicijama, a koji će, iskreno se nadamo, pronaći svoju primenu u nastavnoj praksi, te na svim onim mestima koja još uvek drže do kvalitetne dječje pesme.  Ponosni smo na naših 11 godina kontinuiranog rada, jer danas je u kulturi najteže trajati i starajati – navela je Sanela Babić, izvršni producent festivala.

Na centralnoj večeri 15 kompozicija

„Mali kompozitor“ će se kao i svake godine održati Velikoj dvorani  Dečjeg pozorišta RS sa početkom u 17.45 časova, uz direktan televizijski prenos u programu generalnog medijskog pokrovitelja Radio – televizije RS.

U centralnoj festivalskoj večeri naći će se 15 kompozicija, a najbolje od njih će izabrati četveročlani dječiji žiri čija će imena biti objelodanjenja na dan održavanja festivala. Kao i prethodnih godina, organizator je obezbijedio i mogućnost telefonskog glasanja koje je već počelo, tako da će glasovi publike predstavljati petog člana žirija tokom izbora tri najbolje festivalske kompozicije.

Organizator se posebno zahvaljuje na podršci i razumijevanju svim pokroviteljima i prijateljima festivala, bez čije pomoći ne bi bilo moguće realizovati  jednu ovako složenu  manifestaciju i nastaviti tradiciju održavanja konceptualno jedinstvenog dječjeg festivala.

(Nezavisne)