Vijesti 24.11.2018.

FESTIVAL DŽEZ MUZIKE Zulfikarpašić otvara “Intime Jazz Fest”

ČITANJE: 1 minuta

Koncertom Bojana Zulfikarpašića ove subote s početkom u 20 časova u Koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor počinje prvo izdanje “Intime Jazz Festa”.

Radi se o drugoj višednevnoj manifestiaciji koju Banski dvor pokreće u ovoj godini nakon velikog uspjeha i odjeka koji je iza sebe ostavio Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata”.

Prema riječima Mladena Matovića, direktora Banskog dvora, ova kulturna ustanova “Intime Jazz Festom” nastavlja praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji.

“‘Intime Jazz Fest’ je konceptualno zamišljen kao kamerni festival džez muzike, koji će se prevashodno fokusirati na vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez trija koje će ulaziti u festivalsku selekciju. Fokus prvog festivala je usmjeren na vrhunske regionalne i svjetske džez pijaniste”, kazao je Matović.

Džez pijanista Bojan Zulfikarpašića za trideset godina svog profesionalnog iskustva održao je više od 2.000 koncerata na raznim svjetskim scenama, na brojnim umjetničkim projektima i s različitim muzičarima svijeta.

Njegov opus broji više od 30 diskografskih izdanja, od kojih je 10 samostalnih, a o njegovom umjetničkom radu i uspjehu svjedoči više od 100.000 prodatih samostalnih CD izdanja, kao i mnogobrojne turneje po Evropi, Americi i Aziji.

Fetival će trajati do 27. novembra, a cijena ulaznice za sve koncerte je 10 KM.

(Nezavisne)