Magazin 14.11.2019.

Festival klasične gitare ‘Ubuntu Guitarfest’ uskoro u Banjaluci

Festival klasične gitare Ubuntu Guitarfest, u organizaciji Asocijacije gitarista 102 žice, održaće se u Banjaluci od 30. novembra do 2. decembra.

Asocijacija gitarista 102 žice okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare, a osnovana je 2015. godine u Banjaluci.

Asocijacija promoviše umjetničku muziku koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućuje stručno usavršavanje svim učenicima i studentima gitare, kao i profesionalnim gitaristima. Proistekla je iz djelovanja Orkestra 102 gitarske žice koji okuplja gitariste iz Bihaća, Prijedora i Banjaluke.

Ubuntu Guitarfest je jedinstven događaj koji promoviše gitarski zvuk. Kao takav namijenjen je i širokoj publici i vrhunskim gitaristima, i pedagozima i njihovim učenicima i studentima, kao i graditeljima gitare.

Da bi svi oni našli svoju „gitarsku nišu“, program Festivala osmišljen je raznoliko. Centralni događaj predstavljaju dva večernja koncerta na kojima će nastupiti solisti Jure Cerkovnik (subota, 30. novembar) i Goran Krivokapić (nedjelja, 1. decembar). Obojica su visoko etablirani u svijetu gitarske muzike. Goran Krivokapić je 2006. osvojio najviše svjetsko gitarsko priznanje, nagradu GFA u Monteralu, koja mu je otvorila vrata svih svjetskih dvorana. Jure Cerkovnik osvojio je preko 17. gitarističkih priznanja na različitim takmičenjima. Završio je tri postdiplomska studija za muzičku pedagogiju i izvođaštvo.

Treće koncertno veče predstaviće pobjednike takmičenja iz kategorija osnovnih i srednjih muzičkih škola. Tad će nastupiti i Boris Popović, mlada nada muzičke gitarske scene RS.

Na dnevnom programu organizovaće se masterklasovi, takmičenja, predavanje i promocija gitare kao instrumenta.

Masterklasovi su poseban vid gitarske obuke, pri kojoj gitarista sat vremena provede sa polaznikom, sluša njegovo sviranje i pomaže mu da svoj muzički izraz unaprijedi. Masterklasove će održati Goran Krivokapić, Jure Cerkovnik, Zoran Krajišnik, Darko Karajić, Belma Tuzović-Mujkić, Medina Arnautović, Stevan Jović, Igor Motl, Sandra Santrač, Nataša Jokić, Violeta Lučić i Sunčica Trkulja.

Takmičenje se organizuje u pet kategorija, za osnovne i srednje muzičke škole. Članovi žirija biće profesori sa muzičkih akademija iz Novog Sada i Beograda, i iz srednjih muzičkih škola iz Sarajeva, Bihaća, Šapca, Prijedora i Banjaluke.

U sklopu festivalskih aktivnosti za učesnike i polaznike biće organizovano predavanje na temu „Barokna muzika danas“. Predavanje će održati Darko Karajić, profesor FMU iz Beograda.

Zoran Kuvač, poznati graditelj gitara iz Banjaluke, održaće prezentaciju svojih instrumenata.

Festival je u programske svrhe ostvario saradnju sa nizom institucija. Večernji koncerti Gorana Krivokapića i Jure Cerkovnika biće održani u koncertnoj dvorani KC Banski dvor. Završni koncert pobjednika takmičenja i Borisa Popovića biće održan u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Dnevni program koji obuhvata masterklasove, takmičenja, predavanje i promociju instrumenata, biće održan u prostorijama JU Muzička škola Vlado Milošević i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Generalni sponzori Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Grad Banjaluka. Pored njih Festival je podržao i veliki broj drugih sponzora.