Magazin 28.10.2018.

FESTIVAL MUZIKE ZA DJECU Dvije nagrade za Banjalučane u Kikindi

ČITANJE: 2 minute

Deveto izdanje Internacionalnog festivala muzike za djecu “Ta se pesma ljubav zove” završeno je u subotu uveče u Narodnom pozorištu u Kikindi, a glavnu nagradu festivala dobio je Danilo Milosavljević, učenik iz Banjaluke, za pjesmu “Simpatija”, čiji tekst potpisuje pjesnik Tode Nikoletić.

Ovo nije jedina nagrada koja je iz Kikinde otišla u Banjaluku. Banjalučki pjesnik Vid – Vicko Vukelić, naime, dobio je nagradu “Saša Božović” za najbolji tekst festivala. Njegovu pjesmu “Nema pesme” komponovao je Lado Leš, a numeru je izvela učenica Jana Crnomarković.

“Bavim se pjevanjem dvije i po godine i sve ovo mi nije bilo teško. Imam svoju školu pjevanja, zove se ‘Mala pjevačka akademija’ i broji oko 30 djece. Nisam očekivao nagradu”, kazao je pobjednik festivala Danilo Milosavljević.

Voditelj programa i ovogodišnjeg festivala, koji je okupio najtalentovaniju djecu iz bivših jugoslovenskih republika, bio je čuveni Minja Subota, a jedna od nagrada, i to ona za sveukupno stvaralaštvo za djecu, pripala je horu “Kolibri”.

Pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Kikindi popularni stvaralac za najmlađe Tode Nikoletić rekao je da je ovaj festival “festival svjetlosti” i da grad Kikinda prepoznaje rad i trud svih onih koji su strukom povezani sa djecom.

Festival je osmislila Svetlana Milić i uspješno ga organizuje već devetu godinu zaredom, a Stanislava Hrnjak, predsjednica Skupštine grada Kikinda, za samu manifestaciju kazala je da je jedan od najljepših znakova prepoznavanja ovog grada na kulturnoj mapi regiona.

Nagrada “Saša Božović”, koja je u rukama Vukelića, nazvana je po prvom umjetničkom direktoru festivala.

“Posebno mi je drago što sam dobio nagradu ‘Saša Božović’, jer je Saša bio moj dugogodišnji prijatelj i brat po peru. On je objavljivao moje pjesme i u listu ‘Pančevac’ i zaista je bio veliki pjesnik i čovjek”, rekao je Vukelić.

Vukelić je dodao da su jedna od rijetkih stvari koje drže do kvaliteta upravo festivali zabavne muzike za djecu, te da ga raduje što kvalitet ovakvih manifestacija dobija na značaju i pronosi zastavu pobjede nad svim ovim šund programima koji uvlače djecu u nešto što zaista nije dobro za njihovo odrastanje.

(Nezavisne)