Magazin 23.11.2016.

Festival nauke u banjalučkom Domu omladine: Robot traži mine i bere paradajz

ČITANJE: 1 minuta

Eksperimenti iz fizike, hemije, biologije, LED globus, detektori mina i mnoge druge zanimljive inovacije oduševili su posjetioce Festivala nauke koji je juče održan u Domu omladine u Banjaluci.

Učesnici festivala, koji je bio posvećen obilježavanju 160 godina od rođenja Nikole Tesle, pokazali su da idu stopama ovog genija. Inovacije i eksponati plijenili su pažnju posjetilaca, među kojima je najviše bilo najmlađih, koji su pažljivo slušali objašnjenja izlagača.

– Djeci je posebno bila zanimljiva robotska platforma koja može da detektuje mine, ali i da posluži u razne druge svrhe kao što je, na primjer, branje paradajza. Zainteresovao ih je i LED globus koji naizmjenično prikazuje temperature, kartu svijeta, kao i tekstove koji su ubačeni u memoriju – pojasnio je neke od eksponata profesor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine Živa Makrin.

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke potrudili su se da posjetiocima približe prirodne nauke.

– Htjeli smo da pokažemo zanimljivosti u vezi sa fizikom i da se najmlađi zainteresuju za ovu oblast, jer fizika nije bauk – rekla je student fizike Dragana Dajić.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić, u ime organizatora festivala, kazao je da je cilj motivisanje učenika, ali i prezentacije onoga što nauka može da pruži.

Tesla

Student Odsjeka za fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Stefan Soldo kaže da je na Festivalu izložio makete Teslinog transformatora, Tesline kugle i Teslinog generatora naizmjenične struje.

Prema njegovim riječima, Teslin transformator je djeci posebno zanimljiv, jer prikazuje prenos struje bez žice.

(Glas)