Vijesti 22.08.2016.

Festivali privlače goste u grad na Vrbasu

ČITANJE: 2 minute

Festivali i manifestacije zauzimaju značajno mjesto u turizmu i postaju nezaobilazan segment u njegovom razvoju jer privlače veliki broj stranih i domaćih gostiju.

Izjavio je to samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada (TOBL) Zoran Sanković.

Prema njegovim riječima, kao veliki mamac za turiste posebno su se izdvojili festivali demo bendova “Demofest”, elektronske muzike “Frešvejv”, doček Nove godine i “Zimzograd”.

– “Demofest” se profilisao kao manifestacija koja je zanimljiva turistima širom svijeta. Zanimljiv je podatak da ovaj festival zna da privuče više od 15.000 posjetilaca, što je izuzetno značajan broj – naveo je Sanković.

Pomenuo je da je tokom prošlog dočeka Nove godine u grad stiglo oko 500 Slovenaca koji su tokom trodnevnog boravka bili zainteresovani za zabavu, provod, ali i gastronomiju.

– Manifestacije tog tipa značajno utiču na priliv turista jer su autentični događaji visokog kvaliteta u organizacionom, tehničkom i sadržajnom smislu – ocijenio je Sanković.

Navodeći da ovakve manifestacije privlače turiste iz zemalja okruženja, ocijenio je da turizam događaja u narednom periodu može da ostvari i mnogo značajnije efekte, jer potražnja za raznim vrstama festivala ne opada.

– On je specifičan, jer se dešava jednom godišnje, a ima veliki značaj za kreiranje imidža neke destinacije. Da bi određeni događaj dostigao taj nivo, potrebno je da svake godine bude što kvalitetniji da bi postao zanimljiv za turiste. Veliki značaj za stvaranje imidža određene destinacije imaju i etno-festivali, kao što je, na primjer, “Kozara etno” festival, koji može biti dobra osnova za seoski turizam, koji kod nas još nije dovoljno razvijen – rekao je Sanković.

Početna faza

Zoran Sanković ističe da je, uprkos činjenici da je u posljednje vrijeme sve veći broj manifestacija koje okupljaju veliki broj posjetilaca, razvoj manifestacionog turizma još u početnoj fazi.

– Većina tih manifestacija nema klasičan predznak turističkih manifestacija već se održavaju kao lokalna i regionalna kulturna, istorijska ili sportsko-rekreativna dešavanja, te još nemaju snagu i značaj da budu primaran motiv za dolazak turista – pojasnio je Sanković.

(Glas Srpske)