Sport 16.05.2024.

FIFA izgubila na sudu i mora platiti milione Brazilcu koji je izumio sudijski sprej

ČITANJE: 2 minute

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) moraće Brazilcu Hajneu Alemanjeu da isplatiti novčanu odštetu u još nepoznatom iznosu jer je izumio sprej koji sada fudbalske sudije koriste kada označavaju mjesto odakle treba da bude izveden slobodan udarac.

Alemanje već godinama vodi pravu bitku za svoj patent a u utorak je Vrhovni sud Brazila odbio žalbu FIFA i naredio im da isplate odštetu Brazilcu i njegovoj kompaniji “Spuni Comercio de Produtos Esportivos” zbog nepropisnog korištenja njegovog izuma.

Alemanje je 2000. izumio sprej koji danas koriste arbitri širom svijeta na fudbalskim utakmicama kada označavaju poziciju slobodnog udarca i živog zida. Sprej koristi južnoamerička nogometna konfederacija CONMEBOL od 2009. godine, a prva ga je upotrijebila FIFA na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Alemanje je FIFA optužio za zloupotrebu patentiranog proizvoda i od nje tražio 37 miliona evra, a još nije poznat koji će iznos svetska kuća fudbala morati da plati.

Biznismena iz Minas Geraisa je naveo da je mu je davno FIFA obećala 37 miliona evra kako bi dobili autorska prava na sprej. Međutim, kako ističe, dogovor nisu ispoštovali a sprej su u počeli da upotrebljavaju bez njegove dozvole. Nakon toga ih je tužio još 2017. godine.

“Pobijedio sam FIFA u svakom pogledu. Ovo je priča o Davidu i Golijatu. FIFA je div, a bila je to dvadesetrogodišnja bitka. Veoma sam ponosan. Ispisali smo istoriju svjetskog fudbala”, rekao je Alemanje za “Globo”.

Rođen u Ituiutabi, gradu od nešto više od 100.000 stanovnika, punim imenom Hajne Alemanje Vilarinjo Dias dolazi iz porodice skromnog porijekla. Bez završene srednje škole, je radio nekoliko poslova prije nego što se etablirao kao oglašivač i pronalazač.

“Bio sam dostavljač, prodavao sam novine na ulici, raznosio pamflete. Onda sam otišao u računovodstvo, pa u štampariju… Osnovao sam i firmu, bio sam biznismen, radio sam na televiziji, u reklamnoj agenciji. Danas sebe smatram oglašivačem”, kazao je Brazilac.

Osim marketinga, fudbal je uvijek bio još jedna od Hajneovih strasti, zbog čega je došao na ideju da stvori nešto posebno.

“Sam izum spreja se desio kada sam imao velikih finansijskih teškoća. Radio sam na više mjesta i mislio sam da moram da promijenim svoju sudbinu, da budem dio nečeg posebnog”, objasnio je, dodavši da je na ideju o spreju došao dok je gledao utakmicu na televiziji.

Oznake: FIFA, odšteta