Sport 21.12.2015.

FIFA: Platini i Blater suspendovani na 8 godina

ČITANJE: 1 minuta
Blater i Platini
predsjednici svjetske i evropske fudbalske federacije Sep Blater i Mišel Platini suspendovani su iz fudbala u narednih osam godina odlukom Etičke komisije svjetske kuće fudbala.

Njih dvojica prethodno su bili suspendovani na po 90 dana u oktobru dok je trajala istraga o isplati dva miliona franaka Platiniju iz Svjetske fudbalske federacije /FIFA/ 2011. godine.

Obojica su odbacila sve optužbe.

Ovim je na sramotan način okončana Blaterova sedamnaestogodišnja vladavina u svjetskom fudbalu i znatno se umanjuju šanse Platinija da će moći da zamijeni 79-godišnjeg Švajcarca na njegovoj funkciji u februaru.

Platini, koji je bio jedan od najboljih fudbalera svoje generacije, predvodio je Evropsku fudbalsku federaciju /UEFA/ od 2002. godine. On je bio favorit da naslijedi Blatera dok nije suspendovan.

Istraga Etičke komisije pokrenuta je poslije odluke švajcarskog tužilaštva da pokrene krivičnu istragu protiv Blatera zbog isplate novca Platiniju.

Ova kancelarija vodi istragu i o odlukama da se organizovanje Svjetskog fudbalskog kupa 2018. i 2022. godine dodijeli Rusiji i Kataru.

Tužilaštvo SAD podiglo je optužnice protiv 27 aktulenih i bivših fudbalskih zvaničnika zbog navodne umiješanosti u korupciju povodom prodaje televizijskih prava za fudbalska takmičenja.

(Agencije)