Sport 09.12.2022.

FIFA: Svjetsko prvenstvo se neće održavati svake dvije godine

ČITANJE: 1 minuta

VEGNER: SVJETSKO PRVENSTVO SE NEĆE ODRŽAVATI SVAKE DVIJE GODINEPARIZ, 9. DECEMBRA /SRNA/ Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) odbacila je mogućnost održavanja svjetskog prvenstva svake dvije godine, jer je to u suprotnosti sa tradicionalnim formatom održavanja svake četiri godine, izjavio je direktor FIFA za razvoj fudbala Arsen Venger.

“Od mene je zatraženo da razmotrim to pitanje i u to vrijeme sam smatrao da je to ideja vrijedna pažnje. Međutim, takav scenario zahtijevao bi potpunu izmjenu kalendara kvalifikacija”, rekao je Venger za francuski dnevni list “L'Ekip”.

Prema njegovim riječima, FIFA ostaje pri četvorogodišnjem ciklusu i ključno je to što taj ciklus uključuje Svjetsko prvenstvo u fudbalu, kao i Svjetsko prvenstvo u ženskom fudbalu, koje dobija sve veći značaj, te Evropsko prvenstvo u fudbalu i Klupsko fudbalsko prvenstvo za žene, prenio je TASS.

FIFA je ranije od Vegnerove kancelarije zatražila analizu koncepta održavanja svjetskog prvenstva svake dvije godine. U postojećem formatu, ono se održava svake četiri godine i trenutno je u toku u Kataru.

(Srna)