Vijesti 19.12.2018.

FIKSNA TARIFA Grad uvodi jedinstvenu naknadu za članove upravnih odbora

ČITANJE: 2 minute

Grad Banjaluka planira da ustanovama, čiji je osnivač, oduzme mogućnost da sami određuju koliku mjesečnu naknadu će primati članovi njenih upravnih odbora. 

Trenutno svaka ustanova može samostalno da određuje iznos te naknade. To će se postići odlukom koja će se pred odbornicima Skupštine grada naći 26. decembra. Tim dokumentom se utvrđuje jedinstven iznos ove naknade koja bi trebala biti 300 KM i odnosila bi se na šest ustanova: Centar za socijalni rad, Kulturni centar „Banski dvor“, Turistička organizacija grada Banjaluka (TOBL), Gradska razvojna agencija (CIDEA), Centar za razvoj poljoprivrede i sela, te Sportski centar „Borik“.

Najnovija odluka je samo jedna od promjena koja je uvedena u ovu oblast, a u prethodnom periodu je broj članova smanjen sa pet na tri.

Kako saznajemo, iako odluka još nije prošla skupštinsku proceduru dobar dio njih je preduhitrio Grad i već su se uklopili u novo pravilo.

U TOBL-u su ljetos smanjili broj članova upravnog odbora sa pet, koji su prije te reorganizacije primali naknade od po 180 KM, na tri člana koji sada primaju po 300 KM.

Ažurniji su bili u CIDEA, koji su 2017. smanjili broj članova svog upravnog odbora na tri. U ovom slučaju, i prije i poslije redukcije članova iznos naknade je ostao isti – 300 KM.

Ista situacija je i u Centru za socijalni rad.  I oni su prema ranijoj naredbi umanjili brojnost upravnog odbora, a iznos mjesečnih primanja i prije i poslije je ostao isti 300 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je ovo rješenje predloženo kako bi se objedinile gradske ustanove čiji je osnivač Grad u jedinstvenu odluku koja reguliše to pitanje, a ne kao što je trenutno slučaj da je svaka od njih to pojedinačno određivala.

– Naknade su, u skladu s tim, bile različite od ustanove do ustanove. Sada smo obuhvatli sedam ustanova s tim da od tog broja za šest propisujemo jedinstvenu naknadu od 300 KM. Sedma ustanova je Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i tu zakon propisuje da njeni članovi upravnog odbora rade bez naknade rad – naveo je Radojičić.

Podsjetio je da su promjene u ovoj oblasti počele krajem  2016. godine.

– Tada smo uveli pravilo da se u svim ustanovama i javnim preduzećima gdje je Grad osnivač može smanji broj članova upravnih i nadzornih odbora na minimalna tri. I to je bila prva stepenica kojoj je trebalo neko vrijeme da se provede jer su pored redukcije birani i njihovi novi članovi. Ovo je sada sljedeća stepenica da pored minimalnog broja članova imamo i minimalne troškove za njihove naknade – kazao je Radojičić.

(Srpskainfo)