Vijesti 08.09.2021.

Fild: Najbolji glas koji govori u ime Roma će uvijek biti romski glas

ČITANJE: 2 minute

Ambasador Velike Britanije u BiH, Metju Fild u intervjuu za portal Udar izjavio je da je ono što Ujedinjeno Kraljevstvo želi da vidi je Bosna i Hercegovina koja je otvorena i inkluzivna, i država koja je dom svima.

Govoreći o povorci ponosa koja je održana u Sarajevu proteklog mjeseca, Fild ističe da je to bila još jedna prilika da stanemo uz grupu koja je često marginilizirana i diskriminirana, te da oni nisu jedini.

“Tu su i osobe sa invaliditetom, Romi i mnogi drugi koji nisu potpuno zaštićeni ili zastupljeni u BiH. Ovo je važno pitanje na kome treba stalno raditi”, rekao je Fild.

Fild smatra da romska zajednica nije dovoljno zastupljena u političkoj debati u BiH koja je više usmjerena na konstitutivne narode.

“Najbolji glas koji govori u ime Roma će uvijek biti romski glas. Zato bih volio vidjeti da predstavnici Roma budu iz romskih zajednica i volio bih znati koje su prepreke da se to i desi. Uz UK podršku bivši Chevening stipendisti u BiH pokrenuli su aktivnosti, posebno usmjerene na uključivanje nacionalnih manjina u diskusiju o Euroatlanskim inicijativama. Volio bih da se što veći broj Roma i predstavnika drugih nacionalnih manjina uključi u njih” rekao je Fild.

Fild je istakao da su najjača i najuspješnija društva upravo ona koja štite i cijene sve svoje pripadnike.

“Naš interes ovdje u BiH je izgradnja prosperitetnije, sigurnije i inkluzivnije zemlje, uključujući bolje javne usluge, manje korupcije i više prilika za sve. To su sve pozitivne promjene, koje bi bile na dobrobit svih, uključujući i romsku zajednicu. Ohrabrio bih sve koje interesuje studiranje u inostranstvu da pogledaju naš Chevening program koji nudi stipendije za master studije u UK. Sve detalje o prijavljivanju i programu možete naći na našim stranicama, a uskoro će ove informacije biti dostupne i na romskom jeziku, zahvaljujući našim bivšim Chevening stipendistima”, kaža Fild.

(Portal Udar)

Oznake: Metju Fild