Politika 28.11.2015.

Filimonova: Referendum je instrument za očuvanje srpskog naroda

ČITANJE: 3 minute
Anja Filimonova
Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH je instrument za očuvanje srpskog naroda i ne postoje nikakve međunarodne odredbe koje bi mogle da ga spriječe ili zabrane, izjavila je danas u Beogradu glavni i odgovorni urednik moskovskog Fonda strateške kulture Anja Filimonova.

Ona je na otvaranju međunarodnog skupa “Sud i Tužilaštvo u kontekstu /de/stabilizacije Republike Srpske” u Beogradu rekla da je referendum veoma važna stvar za Zapad, zato što je Zapad formirao sistem protektorata različitog stepena potčinjenosti na Balkanu, a tako i za Republiku Srpsku i za srpski nacionalni korpus na Balkanu.

Filimonova je objasnila da se to dešava u uslovima geopolitičkog preloma, prije svega, u regionu Bliskog istoka, koji je veoma tijesno vezan sa regionom Balkana, naročito zbog bezbjednosnih izazova u vezi sa vehabijskim pokretom.

Ona je na skupu u beogradskom Medija centru podsjetila da na Balkanu postoji oko 100.000 praktično aktivnih sljedbenika vehabijskog pokreta i oko 4.000 aktivnih boraca vehabista, koji su u svakom trenutku spremni da krenu u “sveti rat”.

-Postoji oko 28 aktivnih centara u BiH, postoji izričita sprega između vlasti i bezbjednosnog sistema BiH sa liderima i finansijerima vehabijskog pokreta.
Sve to ne može, a da ne izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa tim šta ako Zapad nastavi politiku suštinskog rušenja Republike Srpske lišavanjem prava koje ona izvorno ima po Dejtonskom sporazumu- navela je Filimonova.

Ona je upozorila da će ako Republika Srpska bude urušena, onda biti urušena i granica vehabijskog pokreta, “koju Zapad svjesno formira i razvija u BiH”.

Kako je ukazala, Srbija će onda, kao najjača država na Balkanu, biti praktično u kandžama vehabija – sa jedne strane onih u BiH, sa druge vehabija Raške oblasti i vehabija sa Kosmeta, koje su međusobno veoma tijesno povezane.

Filimonova je istakla da se može reći da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH instrument za očuvanje srpskog naroda.

-Možemo reći da je referendum instrument za očuvanje srpskog naroda i neotuđivog, demokratskog, legitimnog prava srpskog naroda na iskazivanje volje. Ne postoje nikakve međunarodne odredbe, koje bi mogle da spriječe ili zabrane referendum. Referendum srpskog naroda je neotuđivo, izvorno pravo srpskog naroda kao bilo kojeg naroda na iskazivanje volje- poručila je Filimonova.

Ona je ocijenila da je odluka Ustavnog suda BiH da ukine Dan Republike Srpske sramna i diskriminatorska odluka, koja je uperena na skraćivanje prava, na ponižavanje srpskog naroda.

Filimonova je ocijenila da je to samo nastavak višedecenijskog procesa uskraćivanja prava Srbima na Balkanu.

-To je samo još jedna od tačaka u tom procesu. Ta odluka mora da bude poništena, a Republika Srpska mora da krene u jačanje sopstvenog suvereniteta, zato što je to u ovim geopolitičkim trenucima jedino sredstvo za očuvanje Srba na Balkanu- zaključila je Filiomonova.

Skup, na kome učestvuje više eminentnih stručnjaka iz Srbije, Rusije i Republike Srpske, organizuju Predstavništvo Srpske u Srbiji i moskovski Fond strateške kulture, s ciljem da se javnost Srbije bliže upozna o ovoj temi, čiji će se rasplet odraziti na stabilnost i budućnost BiH, Srpske, Srbije i regiona.

(Agencije)