Sport 22.03.2023.

Filip Kljajić napustio Novi Pazar nakon vjerskih uvreda, sa kapitenom se solidarisao i Rasim Ljajić

ČITANJE: 4 minute

Nekadašnjeg golmana Partizana brutalno su izvređali navijači Novog Pazara,  kluba za koji je nastupao, najpre posle utakmice sa Kolubarom u subotu, a zatim i par dana kasnije, kada se pokušaj pomirenja sa njima završio mnogo gore.

„Posle meča sa Kolubarom, otišli smo da se pozdravimo sa navijačima, a oni su počeli da nas vređaju. Kao kapiten, stao sam iza tima i odgovorio da ne vidim u čemu je problem, jer igramo dobro, i dalje se borimo za izlazak u Evropu, a oni su nam zamerili zbog jednog poraza. Međutim, tada su obrušili na mene, počeli da me vređaju na verskoj i nacionalnoj osnovi. Bilo bi neukusno da govorim reči koje su mi uputili”, rekao je Kljajić.

Nakon poraza od Kolubare i tri slobodna dana Kljajić se vratio u Novi Pazar gde je generalni sekretar kluba Fikret Međedović juče organizovao sastanak sa navijačima u jednom kafiću, kako bi se pomirili.

„Pozvao me je da se ponovo sastanem sa navijačima. I tu sam doživeo maltretiranje, još gore stvari, što je i on video. Hvatali su me za glavu, zavrtali uši i pretili da će mi lomiti ruke i vaditi oči. I ponovili uvrede na verskoj i nacionalnoj osnovi. Ne znam ništa konkretno, ali znam da se zasad sigurno neću vraćati u klub”, nema dilemu Filip Kljajić.

„Ne želim da zataškavam bruku koja se dogodila, jer bi onda bio saučesnik u njoj. Ne bi bilo pošteno ni prema kapitenu Kljajiću, koji je za kratko vreme boravka u Pazaru pokazao da je i ljudska, moralna i sportska veličina, rekao je predsednik FK Novi Pazar i raniji ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić koji je takođe napustio klub.

“Ne želim više da imam veze s njima”

Rasim Ljajić je u pisanoj izjavi uputio izvinjenje golmanu Kljajiću i naveo da ne želi da ima više bilo kakve veze sa FK Novi Pazar.

– Posle incidenta od strane nekoliko navijača, koji su fizički napali golmana Kljajića, želim da saopštim da se potpuno povlačim iz kluba i da ne želim više da imam bilo kakve veze sa FK Novi Pazar. Ovo je prevršilo svaku meru i svako dalje ostajanje u klubu za mene lično bi predstavljalo nepotrebnu kompromitaciju. Već sam jednom, pre nekoliko meseci, upozorio da klub mora da raščisti odnos sa navijačima-pojedincima, koji izazivaju incidente i prave ogromnu finansijsku i sportsku štetu, i da ne vidim sebe u njemu, ako se taj problem ne reši. Treba reći da se situacija u velikoj meri popravila i da nije bilo incidenata i skandala na prethodnim utakmicama. Međutim, navijači su nakon završene utakmice sa Kolubarom pozvali “igrače na raport” što je potpuno neprihvatljivo, da bi situacija danas kulminirala kada je njih nekoliko zapoćelo raspravu sa kapitenom Klajićem i na kraju ga napalo i polilo vodom, stoji u pisanoj izjavi za jedan beogradski sportski portal.

Iako čelnici kluba nemaju veze sa ovim događajem, Rasim Ljajić smatra da ima svoju odgovornost, zbog čega je napustio klub.

– Želim ovom prilikom da uputim izvinjenje golmanu Kljajiću i njegovoj porodici zbog doživljene neprijatnosti i neviđenog skandala. Godinama unazad, trudio sam se da promenim imidž kluba i dobrim delom smo u tome uspeli. Igrači su rado dolazili u Pazar i imali su samo reči hvale za tretman, odnos prema njima i uslove u klubu. Ovim incidentom, sve je poništeno. U trenucima kad se tim bori za izlazak na evropsku scenu, kad se radi na poboljšanju infrastrukture, kad je klub finansijski stabilizovan i organizaciono ojačan, desio se incident koji dovodi u pitanje i opstanak kluba. Uprava nije kriva, ali ne može pobeći od odgovornosti. Pre svega što su uopšte dozvolili da šačica navijača uzima sebi za pravo da i kontaktira sa igračima. Mogao je Pazar da izgubi i sve utakmice, mogao je i da ispadne iz lige, ali ovo sebi nije smeo da dozvoli. Koji će fudbaleri ubuduće dolaziti u Novi Pazar? Koji će sponzor pristati da pomaže klub? Ne želim da zataškavam bruku koja se dogodila, jer bih onda bio saučesnik u njoj. Ne bi bilo pošteno ni prema kapitenu Kljajiću, koji je za kratko vreme boravka u Pazaru pokazao da je i ljudska, moralna i sportska veličina. Ne bi bilo pošteno ni prema iskrenim i brojnim navijačima kluba koji moraju saznati istinu zbog koje klub ulazi u najveću krizu u poslednjih nekoliko decenija. Što se mene tiče, sa huliganima ne želim da budem na istom mestu, pa ni na tribinama stadiona. A biće interesantno videti da li će ovaj napad na kapitena Kljajića dobiti i svoj sudski epilog – zaključio je Rasim Ljajić, prenosi politika.rs.

(SB)

Oznake: Filip Kljajić