Film “Lica Lafore” prikazan u Evropskom parlametnu u Strazburu

Nakon brojnih projekcija koje su izazvale veliku pažnju javnosti u Republici Srpskoj i regionu, dokumentarni film “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića, u produkciji RTRS-a našao se pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Nakon prikazivanja dokumentarnog filma “Djeca” ovo je drugi put da se Јavni servis Republike Srpske na ovakav način prezentuje u Evropskom parlamentu.

Projekcija je održana u organizaciji poslaničke grupe u Evropskom parlamentu “Evropa nacija i sloboda”, koju čine partije iz Francuske, Holandije, Belgije, Italije i Austrije.

U okviru projekcije, Denis Bojić je pred evropskim parlamentarcima otvorio debatu na temu rijetkih bolesti, navodeći primjer porodice Gajić iz Banjaluke koja je individualnom borbom uspjela da inicira rješenje jednog globalnog problema. Brojni evropski parlamentarci ostali su bez teksta nakon potresne priče porodice Gajić.

– Ovo je izuzetno važan i potresan film, koji su evropski parlamentarci morali vidjeti. Na izvjestan način ostao sam postiđen činjenicom da je Francuska uložila tako malo u istraživanje tako teške bolesti, a sa druge stane osjećam ponos što je vaša mala zemlja uradila tako mnogo zahvaljujući porodici Gajić – rekao je Eduard Feran, potpredsjednik poslaničke grupe “Evropa nacija i sloboda”.

Član Evropskog parlamenta Domink Bild izjavila je da je ovo film koji otvara nove perspektive, te da svi parlamentarci koji su pogledali film imaju priliku da ramisle o ovoj temi, o problemu rijetkih dječijih bolesti te ponude prijedloge.

Bojić ističe da je ova projekcija događaj od izuzetnog značaja, jer, prije svega, podiže svijest o teškim dječijim oboljenjima na najvišem institucionalnom nivou.

– Osim toga, ovo je jedinstvena prilika da nas politički vrh Evrope posmatra u jednom potpuno drugačijem svjetlu. Borba porodice Gajić je univerzalno motivišuća borba i sve zemlje u Evropi dijele ovu problematiku. Ponosni smo što smo, naizgled, beznadežnu borbu jedne banjalučke porodice predstavili na ovom nivou. Naravno, ovo je samo zamajac koji će nas sve zajedno dovesti do velike pobjede, a to je terapija protiv ove okrutne bolesti – kaže Bojić.

Nakon Strazbura, film “Lica Lafore” očekuju prikazivanja na međunarodnim festivalima u Grčkoj, Rusiji i Americi. Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka za Laforinu bolest, od koje su oboljele njihove dvije kćerke.

Denis Bojić je ove godine po izboru “Nezavisnih novina” dobio prestižnu novinarsku nagradu “Nikola Guzijan”, upravo zbog ovog filma “Lice Lafore” kao i dokumentarnog filma “Djeca”.

(Nezavisne)

NOVOIZGRAĐENA DIONICA ISTOČNOG TRANZITA Vozači zadovoljni, pješaci negoduju

Novoizgrađena dionica istočnog tranzita uveliko je rasteretila saobraćaj, smanjivši gužve na potezu između Starčevice i Obilićeva, ali još nije urađen trotoar koji je neophodan kako bi pješaci bili bezbjedni, zbog čega su stanari iz okolnih zgrada nezadovoljni jer su svakodnevno izloženi opasnosti. Iz Gradske uprave, u čijoj je nadležnosti izgradnja trotoara, istakli su da ovi

U LAZAREVU BEZ OSNOVNIH USLOVA ZA ŽIVOT Umjesto kanalizacije imaju septičke jame

Zgrade u Ulici despota Stefana Lazarevića, u kojima živi čak 400 ljudi, godinama nemaju ni kanalizaciju, ni asfalt, ni rasvetu. Udaljeni smo tek nekoliko kilometara od centra, a nemamo osnovne uslove za život, ogorčeno govore vlasnici stanova u Lazarevu, u koje su uselili prije osam godina. Oni su proteklog vikenda čak i protestovali sa maskama

FK BORAC: Savez na nama trenira strogoću

Povodom saopštenja Evropske fudbalske unije (UEFA) da uopšte neće razmatrati “slučaj Borca” što u praksi znači da crveno-plavi neće igrati Premijer ligu BiH naredne sezone, oglasio se banjalučki klub. Nadali su se Banjalučani da će i naredne sezone igrati u bh.eliti, ali od toga neće biti ništa. Na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, održanoj

Težak sudar na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška, saobraćaj obustavljen

Na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška u mjestu Rovine saobraćaj je potpuno obustavljen zbog saobraćajne nezgode, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Saobraćaj na ovoj dionici obustavljen je od 16.15 časova, a uviđaj je u toku. Kako se navodi na viber grupi “Stanje na putevima Banjaluka” u saobraćajnoj nezgodi su učestvovali automobili bmw njemačkih registarskih oznaka

BANJALUKA SLAVILA DAN MUZIKE Muzičari svirali po cijelom gradu, uveseljavali mališane i prolaznike

Studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci su na nekoliko lokacija u gradu izvodeći najljepše note obilježili 21. jun, Svjetski dan muzike. Obilježavanje je počelo vrtiću u Boriku, a potom ja nastavljeno zvucima na tradicionalnom kineskom instrumentu gućin, u atrijumu Gradske uprave. Ujedno, ovim događajom je ozvaničen i početak projekta Grada pod nazivom „Kultura u prolazu“,

PROBLEM “RIJEŠEN”, STRAH OSTAO Banderu vezali za osušeno stablo šljive

Drvena bandera za struju u Ulici Miloša Dujića, stara dvadesetak godina, zavezana je nedavno sajlama za suvu šljivu kako ne bi pala. Zbog stare bandere u ulici, koja, kažu mještani ovog dijela Starčevice, svakog časa prijeti da će pasti, oni svakodnevno strahuju od požara ili čak strujnog udara. Pitaju da li je normalno da u