Vijesti 29.12.2015.

Filmska pljačka Rajfajzen banke u Lukavcu

ČITANJE: 2 minute
Lukavac pljacka banke
Dvojica nepoznatih pljačkaša, maskiranih crnim fantomkama, upala su jutros u poslovnicu Raiffeisen banke u Lukavcu, te su uz prijetnju oružjem ukrala, kako se pretpostavlja, oko 200.000 maraka, a sve se odigralo u desetak minuta.

Banka je opljačkana oko osam sati, odmah nakon što je otvorena, odnosno čim je počelo njeno radno vrijeme. Ta poslovnica imala je osiguranje, koje je bilo prisutno kada se razbojništvo dešavalo, ali ga nije uspjelo spriječiti.

Lopovi su, naime, ušli u banku i pod prijetnjom da će zapucati onesposobili radnika na obezbjeđenju, te iz ladica i kase ukrali novac. Oružje je imao jedan pljačkaš, ali nije upotrijebljeno, tako da od uposlenika niko nije povrijeđen, osim što su preplašeni.

Kako jedna svjedokinja tvrdi, pljačka je izgledala kao u filmu. Prema njenim riječima, maskirane osobe sa oružjem i pancirima na sebi brzo su uletjele u banku. Nakon toga začula se vriska unutra, ali i vani, gdje su se prolaznici uspaničili. Pretpostavlja se da su razbojnici odnijeli oko 200.000 KM,  što će se tačno utvrđivati naknadno.

Uviđaj je obavio dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i PU Lukavac. Prikupljaju se svi relevantni tragovi i informacije i sprovodi se niz istražnih radnji kako bi  bio utvrđen identitet i pronađeni napadači za kojima policija traga.

-Dva nepoznata lica su odnijela zasad neutvrđenu količinu novca uz prijetnju upotrebe vatrenog oružja iz poslovnice Raiffeisen banke, u Ulici Armije BiH. Samo možemo reći da je riječ o novcu različitih valuta u različitim apoenima- kazao je Damir Čačković, dežurni kantonalni tužilac.

Po njegovim riječima, preko Operativnog centra vrše se provjere saobraćajnica, ali i nekih lica u cilju pronalaska izvršilaca. Policija kontroliše sve puteve koji vode iz Lukavca.

Inače, dok očevici tvrde da su policajci na lice mjesta došli tek nakon pola sata, iz MUP-a TK ističu da je policija brzo reagovala, ali da su pljačkaši već pobjegli.

-Policijska uprava Lukavac zaprimila je prijavu u 8.10, a u 8.12 policajci su bili pred bankom i otišli u potragu za pljačkašima koji su pobjegli. Znači, za dvije minute od prijave je policija došla. S druge strane, ostale kolege iz Operativnog centra došle su u banku u 8.25- pojasnio je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

U otkrivanju identiteta pljaškača trebalo bi da pomognu i nadzorne kamere banke i drugih obližnjih objekata.

(NN)