Magazin 21.11.2018.

FILMSKI PROFESIONALCI NA JEDINSTVENOJ KONFERENCIJI Prvi “Film Forum Banjaluka” 29. i 30. novembra u Kamenoj kući

ČITANJE: 2 minute

Dvodnevna konferencija “Film Forum Banja Luka” posvećena razvoju filmske industrije u Bosni i Hercegovini, kao i njenih ekonomskih i turističkih potencijala, održaće se 29 i 30 novembra, u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjaluci.

Ovaj jedinstven događaj će ugostiti afimirnisane filmske profesionalce iz regiona, koji su ostvarili međunarodne karijere, a sastojaće se od pet panela i tri radionice sa studentima. Konferencija će pored stručnjaka iz oblasti filma okupiti i mnogobrojne predstavnike vlasti, javnih institucija i civilnog sektora, kao i studente, ali i ljubitelje sedme umjetnosti.

Producent u Vizart Filmu Zoran Galić istakao je da je “Film Forum Banja Luka” pokrenut u cilju sticanja novih iskustava i poboljšanju uslova za filmske radnike i filmsku produkciju kod nas.

“Poslednjih dvadeset godina smo svjedoci velikih promjena u načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi i ovom konferencijom želim da to iskustvo novog pristupa predstavimo filmskim autorima i producentima iz Banja Luke i BiH. Vjerujem da će nova poznastva proizvesti nove koprodukcije i da ćemo kroz “Film Forum Banjaluka” pokrenuti ovu važnu granu kreativne industrije”, istakao je Galić.

Program “Film Forum Banja Luka” će predstaviti četiri panela, koja će obuhvatiti teme: filmski fondovi, dokumentarni film, prvi film i alternativna distribucija.

Tokom dva dana Foruma, paralelno sa panelima, održavaće se i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova, i kastinga.

Ovaj segment programa će činiti: Timka Grin – “Teoretski i praktično do uspješne audicije”, Boris Mitić – “Kako snimiti Ništa?”, Amra Bakšić Čamo – “Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma”. Konferenciju “Film Forum Banja Luka” organizuje produkcijska kuća Vizart Film i Desk Kreativna Evropa BiH. Već sada vlada veliko interesovanje učesnika za ovaj događaj.

Svi zainteresovani učesnici se mogu prijaviti putem sajta www.filmforum.ba, gdje mogu pronaći više informacija o programu događaja, temama, predavačima i panelistima. Prijave su besplatne, a broj mjesta je ograničen.

Vidimo se 29. i 30. novembra na konferenciji “Film Forum Banja Luka”!