FINANSIJSKA PODRŠKA: Za razvojne projekte u 12 opština obezbijeđeno milion maraka

S ciljem poboljšanja položaja lokalnih zajednica, njihovog održivog razvoja i integracije, predstavnici 12 opština sa prostora RS potpisali su početkom ove sedmice ugovore sa Investiciono-razvojnom bankom, čime su stvoreni preduslovi i obezbjeđena finansijska sredstva za razvojne projekte u tim opštinama.

Bespovratna sredstva u iznosu milion KM obezbjeđena su kroz saradnju Vlade RS i Ministarstva finansija sa Vladom Švajcarske, putem Razvojnog programa UN u BiH, a od 48 projekata prijavljenih na konkurs, finansijsku pomoć dobilo je 12 opština.

Pored učešća IRB-a u investiranju, dio sredstava u iznosu od 25 odsto od vrijednosti projekta obezbjediće i jedinice lokalne zajednice, a programi se odnose na oblasti trgovine, razvoja sela i poljoprivrede.

Sličnim finansijskim mehanizmima, a u sklopu projekta „Finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS“, obezbjeđivana su sredstva za razvojne projekte, kao što su izgradnja vrtića, rekonstrukcija vatrogasnih domova i brojni drugi, koji su uspješno završeni prethodnih godina.

Za sprovođenje projekta moderne infrastrukture za razvijeno selo, opštini Čelinac dodijeljeno je 100.000 KM, a sličnih aktivnosti bilo je i proteklih godina.

„Opštini Čelinac su odobrena sredstva u iznosu od 99.977,37 КM, a biće iskorištena za izgradnju puta u mjesnoj zajednici Branešci u dužini od 1.186 metara. Ukupna vrijednost projekta je 168.330,29 КM, što znači da je učešće opštine u ovom projektu 68.352,92 КM. Na isti način realizovan je projekat izgradnje puta u mjesnoj zajednici Popovac, u zaseoku Srdići u juni 2018. godine. Ukupna vrijednost tog projekta bila je 187.811,25 КM, od čega je 99.908,08 КM odobreno istom procedurom“, poručuju iz Opštine Čelinac.

Kao korisnik sredstava ovog projekta, a s ciljem jačanja i poboljšanja kvaliteta usluga predškolskog obrazovanja, opština Derventa se javlja prvi put.

„Opština Derventa trenutno realizuje projekat opremanja novoizgrađenog dijela Javne predškolske ustanove “Trol” u vrijednosti od 133.800 КM. Sa tim projektom smo i aplicirali na sredstva tako da će dobijena sredstva biti utrošena u tu svrhu, a ostatak sredstava će biti obezbijeđen od strane opštine. U novoizgrađenom dijelu će od septembra biti smješteno oko stotinu mališana, pored 150 mališana koji borave u starom dijelu objekta“, rekli su za portal banjaluka.net iz opštine Derventa.

Za poboljšanje usluga sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite u ruralnom području opštini Kalinovik odobreno je 100.000 KM.

“Pomenuti projekat odnosi se na proširenje kapaciteta JU Dom za starija lica Kalinovik i odobreni iznos će biti korišten za plaćanje troškova izvođenja građevinskih radova. Opština Kalinovik je takođe u 2016. godini aplicirala na Javni poziv IRB RS i uspješno realizovala projekat pod nazivom ‘Osnivanje Gerontološkog centra Kalinovik’ u toku 2017. godine. Dom za starija lica Kalinovik je zvanično počeo sa radom 01.12.2017. godine, a zbog velike zainteresovanosti za smještaj korisnika, javila se potreba za proširenjem smještajnih kapaciteta”, poručuju iz Kalinovika.

Pored aktuelnog projekta koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite žena u opštini Brod, za koju je predviđeno izdvajanje sredstava od IRB u iznosu od 99.000 KM, ova opština je i do sada uspješno završavala razvojne projekte na sličan način.

Ovo je četvrti projekat ove opštine, koji je finansijsku osnovu za relizaciju pronašao u ovom mehanizmu, a do sada je izgrađena sportska dvorana u Liješću, opremanje mlijećne i zelene pijace na gradskoj pijaci u Brodu, kao i nabavka biohemijskog analizatora i digitalizacija rada Doma zdravlja u Brodu.

Ovogodišnji projekat odnosi se na nabavka sanitetskog vozila i ultrazvuka za Dom zdravlja, a opština će obezbjediti između 30 i 40 odsto.

U oblasti povećanja obima, produktivnosti i stepena tržišnosti i finalizacije poljoprivredne proizvodnje bespovratna sredstva dodijeljena su opštinama Rudo, Čajniče, Doboj, kao i JU Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinje.

Opština Rudo je u 2019. godini ponovo uspješno konkurisala za dodjelu bespovratnih sredstava, a putem ovog projekta do sada ukupno je realizovala još tri projekta.

“Mi smo u ranijem periodu imali već tri uspješno realizovana projekta sa IRB-om, a ovo je četvrti. I prethodni projekti su se odnosili na razvoj poljoprivrede u opštini, a da su odgovorili našim očekivanjima i podstakli poljoprivrednu proizvodnju, potvrđuje i činjenica da je količina proizvedene maline u opštini višestruko uvećana, a naša poljoprivredna zadruga postala regionalni lider u ovom sektoru”, poručuju iz opštine Rudo i dodaju da novi projekat trebao postaći razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom području.

“Novi projekat, pored odobrenih 100.000 КM, podrazumijeva i naše vlastito učešće od 55.000 КM, tako da je projekat ukupne investicione vrijednosti od 155.000 КM. Odnosi se na nabavku 15 rasnih muznih grla za zainteresovane proizvođače, adaptaciju i renoviranje prostora i nabavku opreme za proizvodnju sira i kajmaka. Očekujemo da ćemo ovim projektom podstaći obnovu stočnog fonda i proizvodnju mlijeka, a proces zaokružiti finalnom proizvodnjom sira i mlijeka, koje namjeravamo plasirati ka turističkim centrima Jahorine i regije.”

Iz opštine Čajniče poručuju da će raspoloživi iznos od 90.000 KM doprinijeti daljem razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, kroz olakšanje plasmana proizvoda.

“Projektom Revitalizacija zelene pijace u Čajniču, predviđena je podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima koja se ogleda u olakšanom plasmanu poljoprivrednih proizvoda kroz tržišni mehanizam uslužne prodaje, kao i mogućnost da svoju proizvodnju djelimično prerade i finalizuju u gotove proizvode uslužnom upotrebom linije za toplu preradu voća i povrća ili sušare u okviru postojećih viškova prostora Zelene pijace. Ovim inovatnim pristupom građani dobijaju mogućnost svakodnevnog snabdijevanja domaćim proizvodima pouzdanog porijekla. Za postizanje pomenutih ciljeva u okviru projekta planirana je djelimična rekonstrukcija postojeće pijace kojom je predviđena izgradnja prodajnog prostora, plusne komore za skladištenje poljoprivrednih proizvoda i izgradnja prostora za preradu voća i povrća. Od opreme, ovim projektom nabavljamo prodajne vitrine, vage, mini liniju za preradu voća i povrća, kao i računar sa namjenskim softverom”, naglašavaju iz opštine Čajniče i dodaju da je ova opština do sada uz podršku Finansijskog mehanizma od sredstava Vlade RS i Ambasade Švajcarske u BiH, putem Razvojnog programa UN realizovala dva projekta, kojim je izgradila i kompletirala sistem otkupne stanice Zaborak.

“Otkupna stanica Zaborak je 3. 7. 2019. godine otkupom maline, u ovoj udaljenoj mjesnoj zajednici, započela uspješno treću sezonu otkupa voća. Podrška koja dolazi na ovaj način, opštini Čajniče, koja spada u red izrazito nerazvijenih, jeste veoma značajan doprinos održivom razvoju zajednice, povećanju privrednih aktivnosti i poboljšanju privrednog ombijenta regije. Nadamo se nastavku programa podrške lokalnim samoupravama koji IRB pruža kroz finasijski mehanizam.”

Plasiranjem bespovratnih sredstava pruža se podrška realizaciji razvojnih projekata u jedinicama lokane samouprave, te doprinosi jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u RS.

(Nevena Stanojević/ banjaluka.net)

 

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju