FINANSIJSKA PODRŠKA: Za razvojne projekte u 12 opština obezbijeđeno milion maraka

S ciljem poboljšanja položaja lokalnih zajednica, njihovog održivog razvoja i integracije, predstavnici 12 opština sa prostora RS potpisali su početkom ove sedmice ugovore sa Investiciono-razvojnom bankom, čime su stvoreni preduslovi i obezbjeđena finansijska sredstva za razvojne projekte u tim opštinama.

Bespovratna sredstva u iznosu milion KM obezbjeđena su kroz saradnju Vlade RS i Ministarstva finansija sa Vladom Švajcarske, putem Razvojnog programa UN u BiH, a od 48 projekata prijavljenih na konkurs, finansijsku pomoć dobilo je 12 opština.

Pored učešća IRB-a u investiranju, dio sredstava u iznosu od 25 odsto od vrijednosti projekta obezbjediće i jedinice lokalne zajednice, a programi se odnose na oblasti trgovine, razvoja sela i poljoprivrede.

Sličnim finansijskim mehanizmima, a u sklopu projekta „Finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS“, obezbjeđivana su sredstva za razvojne projekte, kao što su izgradnja vrtića, rekonstrukcija vatrogasnih domova i brojni drugi, koji su uspješno završeni prethodnih godina.

Za sprovođenje projekta moderne infrastrukture za razvijeno selo, opštini Čelinac dodijeljeno je 100.000 KM, a sličnih aktivnosti bilo je i proteklih godina.

„Opštini Čelinac su odobrena sredstva u iznosu od 99.977,37 КM, a biće iskorištena za izgradnju puta u mjesnoj zajednici Branešci u dužini od 1.186 metara. Ukupna vrijednost projekta je 168.330,29 КM, što znači da je učešće opštine u ovom projektu 68.352,92 КM. Na isti način realizovan je projekat izgradnje puta u mjesnoj zajednici Popovac, u zaseoku Srdići u juni 2018. godine. Ukupna vrijednost tog projekta bila je 187.811,25 КM, od čega je 99.908,08 КM odobreno istom procedurom“, poručuju iz Opštine Čelinac.

Kao korisnik sredstava ovog projekta, a s ciljem jačanja i poboljšanja kvaliteta usluga predškolskog obrazovanja, opština Derventa se javlja prvi put.

„Opština Derventa trenutno realizuje projekat opremanja novoizgrađenog dijela Javne predškolske ustanove “Trol” u vrijednosti od 133.800 КM. Sa tim projektom smo i aplicirali na sredstva tako da će dobijena sredstva biti utrošena u tu svrhu, a ostatak sredstava će biti obezbijeđen od strane opštine. U novoizgrađenom dijelu će od septembra biti smješteno oko stotinu mališana, pored 150 mališana koji borave u starom dijelu objekta“, rekli su za portal banjaluka.net iz opštine Derventa.

Za poboljšanje usluga sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite u ruralnom području opštini Kalinovik odobreno je 100.000 KM.

“Pomenuti projekat odnosi se na proširenje kapaciteta JU Dom za starija lica Kalinovik i odobreni iznos će biti korišten za plaćanje troškova izvođenja građevinskih radova. Opština Kalinovik je takođe u 2016. godini aplicirala na Javni poziv IRB RS i uspješno realizovala projekat pod nazivom ‘Osnivanje Gerontološkog centra Kalinovik’ u toku 2017. godine. Dom za starija lica Kalinovik je zvanično počeo sa radom 01.12.2017. godine, a zbog velike zainteresovanosti za smještaj korisnika, javila se potreba za proširenjem smještajnih kapaciteta”, poručuju iz Kalinovika.

Pored aktuelnog projekta koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite žena u opštini Brod, za koju je predviđeno izdvajanje sredstava od IRB u iznosu od 99.000 KM, ova opština je i do sada uspješno završavala razvojne projekte na sličan način.

Ovo je četvrti projekat ove opštine, koji je finansijsku osnovu za relizaciju pronašao u ovom mehanizmu, a do sada je izgrađena sportska dvorana u Liješću, opremanje mlijećne i zelene pijace na gradskoj pijaci u Brodu, kao i nabavka biohemijskog analizatora i digitalizacija rada Doma zdravlja u Brodu.

Ovogodišnji projekat odnosi se na nabavka sanitetskog vozila i ultrazvuka za Dom zdravlja, a opština će obezbjediti između 30 i 40 odsto.

U oblasti povećanja obima, produktivnosti i stepena tržišnosti i finalizacije poljoprivredne proizvodnje bespovratna sredstva dodijeljena su opštinama Rudo, Čajniče, Doboj, kao i JU Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinje.

Opština Rudo je u 2019. godini ponovo uspješno konkurisala za dodjelu bespovratnih sredstava, a putem ovog projekta do sada ukupno je realizovala još tri projekta.

“Mi smo u ranijem periodu imali već tri uspješno realizovana projekta sa IRB-om, a ovo je četvrti. I prethodni projekti su se odnosili na razvoj poljoprivrede u opštini, a da su odgovorili našim očekivanjima i podstakli poljoprivrednu proizvodnju, potvrđuje i činjenica da je količina proizvedene maline u opštini višestruko uvećana, a naša poljoprivredna zadruga postala regionalni lider u ovom sektoru”, poručuju iz opštine Rudo i dodaju da novi projekat trebao postaći razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom području.

“Novi projekat, pored odobrenih 100.000 КM, podrazumijeva i naše vlastito učešće od 55.000 КM, tako da je projekat ukupne investicione vrijednosti od 155.000 КM. Odnosi se na nabavku 15 rasnih muznih grla za zainteresovane proizvođače, adaptaciju i renoviranje prostora i nabavku opreme za proizvodnju sira i kajmaka. Očekujemo da ćemo ovim projektom podstaći obnovu stočnog fonda i proizvodnju mlijeka, a proces zaokružiti finalnom proizvodnjom sira i mlijeka, koje namjeravamo plasirati ka turističkim centrima Jahorine i regije.”

Iz opštine Čajniče poručuju da će raspoloživi iznos od 90.000 KM doprinijeti daljem razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, kroz olakšanje plasmana proizvoda.

“Projektom Revitalizacija zelene pijace u Čajniču, predviđena je podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima koja se ogleda u olakšanom plasmanu poljoprivrednih proizvoda kroz tržišni mehanizam uslužne prodaje, kao i mogućnost da svoju proizvodnju djelimično prerade i finalizuju u gotove proizvode uslužnom upotrebom linije za toplu preradu voća i povrća ili sušare u okviru postojećih viškova prostora Zelene pijace. Ovim inovatnim pristupom građani dobijaju mogućnost svakodnevnog snabdijevanja domaćim proizvodima pouzdanog porijekla. Za postizanje pomenutih ciljeva u okviru projekta planirana je djelimična rekonstrukcija postojeće pijace kojom je predviđena izgradnja prodajnog prostora, plusne komore za skladištenje poljoprivrednih proizvoda i izgradnja prostora za preradu voća i povrća. Od opreme, ovim projektom nabavljamo prodajne vitrine, vage, mini liniju za preradu voća i povrća, kao i računar sa namjenskim softverom”, naglašavaju iz opštine Čajniče i dodaju da je ova opština do sada uz podršku Finansijskog mehanizma od sredstava Vlade RS i Ambasade Švajcarske u BiH, putem Razvojnog programa UN realizovala dva projekta, kojim je izgradila i kompletirala sistem otkupne stanice Zaborak.

“Otkupna stanica Zaborak je 3. 7. 2019. godine otkupom maline, u ovoj udaljenoj mjesnoj zajednici, započela uspješno treću sezonu otkupa voća. Podrška koja dolazi na ovaj način, opštini Čajniče, koja spada u red izrazito nerazvijenih, jeste veoma značajan doprinos održivom razvoju zajednice, povećanju privrednih aktivnosti i poboljšanju privrednog ombijenta regije. Nadamo se nastavku programa podrške lokalnim samoupravama koji IRB pruža kroz finasijski mehanizam.”

Plasiranjem bespovratnih sredstava pruža se podrška realizaciji razvojnih projekata u jedinicama lokane samouprave, te doprinosi jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u RS.

(Nevena Stanojević/ banjaluka.net)

 

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a