FINANSIJSKA PODRŠKA: Za razvojne projekte u 12 opština obezbijeđeno milion maraka

S ciljem poboljšanja položaja lokalnih zajednica, njihovog održivog razvoja i integracije, predstavnici 12 opština sa prostora RS potpisali su početkom ove sedmice ugovore sa Investiciono-razvojnom bankom, čime su stvoreni preduslovi i obezbjeđena finansijska sredstva za razvojne projekte u tim opštinama.

Bespovratna sredstva u iznosu milion KM obezbjeđena su kroz saradnju Vlade RS i Ministarstva finansija sa Vladom Švajcarske, putem Razvojnog programa UN u BiH, a od 48 projekata prijavljenih na konkurs, finansijsku pomoć dobilo je 12 opština.

Pored učešća IRB-a u investiranju, dio sredstava u iznosu od 25 odsto od vrijednosti projekta obezbjediće i jedinice lokalne zajednice, a programi se odnose na oblasti trgovine, razvoja sela i poljoprivrede.

Sličnim finansijskim mehanizmima, a u sklopu projekta „Finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS“, obezbjeđivana su sredstva za razvojne projekte, kao što su izgradnja vrtića, rekonstrukcija vatrogasnih domova i brojni drugi, koji su uspješno završeni prethodnih godina.

Za sprovođenje projekta moderne infrastrukture za razvijeno selo, opštini Čelinac dodijeljeno je 100.000 KM, a sličnih aktivnosti bilo je i proteklih godina.

„Opštini Čelinac su odobrena sredstva u iznosu od 99.977,37 КM, a biće iskorištena za izgradnju puta u mjesnoj zajednici Branešci u dužini od 1.186 metara. Ukupna vrijednost projekta je 168.330,29 КM, što znači da je učešće opštine u ovom projektu 68.352,92 КM. Na isti način realizovan je projekat izgradnje puta u mjesnoj zajednici Popovac, u zaseoku Srdići u juni 2018. godine. Ukupna vrijednost tog projekta bila je 187.811,25 КM, od čega je 99.908,08 КM odobreno istom procedurom“, poručuju iz Opštine Čelinac.

Kao korisnik sredstava ovog projekta, a s ciljem jačanja i poboljšanja kvaliteta usluga predškolskog obrazovanja, opština Derventa se javlja prvi put.

„Opština Derventa trenutno realizuje projekat opremanja novoizgrađenog dijela Javne predškolske ustanove “Trol” u vrijednosti od 133.800 КM. Sa tim projektom smo i aplicirali na sredstva tako da će dobijena sredstva biti utrošena u tu svrhu, a ostatak sredstava će biti obezbijeđen od strane opštine. U novoizgrađenom dijelu će od septembra biti smješteno oko stotinu mališana, pored 150 mališana koji borave u starom dijelu objekta“, rekli su za portal banjaluka.net iz opštine Derventa.

Za poboljšanje usluga sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite u ruralnom području opštini Kalinovik odobreno je 100.000 KM.

“Pomenuti projekat odnosi se na proširenje kapaciteta JU Dom za starija lica Kalinovik i odobreni iznos će biti korišten za plaćanje troškova izvođenja građevinskih radova. Opština Kalinovik je takođe u 2016. godini aplicirala na Javni poziv IRB RS i uspješno realizovala projekat pod nazivom ‘Osnivanje Gerontološkog centra Kalinovik’ u toku 2017. godine. Dom za starija lica Kalinovik je zvanično počeo sa radom 01.12.2017. godine, a zbog velike zainteresovanosti za smještaj korisnika, javila se potreba za proširenjem smještajnih kapaciteta”, poručuju iz Kalinovika.

Pored aktuelnog projekta koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite žena u opštini Brod, za koju je predviđeno izdvajanje sredstava od IRB u iznosu od 99.000 KM, ova opština je i do sada uspješno završavala razvojne projekte na sličan način.

Ovo je četvrti projekat ove opštine, koji je finansijsku osnovu za relizaciju pronašao u ovom mehanizmu, a do sada je izgrađena sportska dvorana u Liješću, opremanje mlijećne i zelene pijace na gradskoj pijaci u Brodu, kao i nabavka biohemijskog analizatora i digitalizacija rada Doma zdravlja u Brodu.

Ovogodišnji projekat odnosi se na nabavka sanitetskog vozila i ultrazvuka za Dom zdravlja, a opština će obezbjediti između 30 i 40 odsto.

U oblasti povećanja obima, produktivnosti i stepena tržišnosti i finalizacije poljoprivredne proizvodnje bespovratna sredstva dodijeljena su opštinama Rudo, Čajniče, Doboj, kao i JU Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinje.

Opština Rudo je u 2019. godini ponovo uspješno konkurisala za dodjelu bespovratnih sredstava, a putem ovog projekta do sada ukupno je realizovala još tri projekta.

“Mi smo u ranijem periodu imali već tri uspješno realizovana projekta sa IRB-om, a ovo je četvrti. I prethodni projekti su se odnosili na razvoj poljoprivrede u opštini, a da su odgovorili našim očekivanjima i podstakli poljoprivrednu proizvodnju, potvrđuje i činjenica da je količina proizvedene maline u opštini višestruko uvećana, a naša poljoprivredna zadruga postala regionalni lider u ovom sektoru”, poručuju iz opštine Rudo i dodaju da novi projekat trebao postaći razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom području.

“Novi projekat, pored odobrenih 100.000 КM, podrazumijeva i naše vlastito učešće od 55.000 КM, tako da je projekat ukupne investicione vrijednosti od 155.000 КM. Odnosi se na nabavku 15 rasnih muznih grla za zainteresovane proizvođače, adaptaciju i renoviranje prostora i nabavku opreme za proizvodnju sira i kajmaka. Očekujemo da ćemo ovim projektom podstaći obnovu stočnog fonda i proizvodnju mlijeka, a proces zaokružiti finalnom proizvodnjom sira i mlijeka, koje namjeravamo plasirati ka turističkim centrima Jahorine i regije.”

Iz opštine Čajniče poručuju da će raspoloživi iznos od 90.000 KM doprinijeti daljem razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, kroz olakšanje plasmana proizvoda.

“Projektom Revitalizacija zelene pijace u Čajniču, predviđena je podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima koja se ogleda u olakšanom plasmanu poljoprivrednih proizvoda kroz tržišni mehanizam uslužne prodaje, kao i mogućnost da svoju proizvodnju djelimično prerade i finalizuju u gotove proizvode uslužnom upotrebom linije za toplu preradu voća i povrća ili sušare u okviru postojećih viškova prostora Zelene pijace. Ovim inovatnim pristupom građani dobijaju mogućnost svakodnevnog snabdijevanja domaćim proizvodima pouzdanog porijekla. Za postizanje pomenutih ciljeva u okviru projekta planirana je djelimična rekonstrukcija postojeće pijace kojom je predviđena izgradnja prodajnog prostora, plusne komore za skladištenje poljoprivrednih proizvoda i izgradnja prostora za preradu voća i povrća. Od opreme, ovim projektom nabavljamo prodajne vitrine, vage, mini liniju za preradu voća i povrća, kao i računar sa namjenskim softverom”, naglašavaju iz opštine Čajniče i dodaju da je ova opština do sada uz podršku Finansijskog mehanizma od sredstava Vlade RS i Ambasade Švajcarske u BiH, putem Razvojnog programa UN realizovala dva projekta, kojim je izgradila i kompletirala sistem otkupne stanice Zaborak.

“Otkupna stanica Zaborak je 3. 7. 2019. godine otkupom maline, u ovoj udaljenoj mjesnoj zajednici, započela uspješno treću sezonu otkupa voća. Podrška koja dolazi na ovaj način, opštini Čajniče, koja spada u red izrazito nerazvijenih, jeste veoma značajan doprinos održivom razvoju zajednice, povećanju privrednih aktivnosti i poboljšanju privrednog ombijenta regije. Nadamo se nastavku programa podrške lokalnim samoupravama koji IRB pruža kroz finasijski mehanizam.”

Plasiranjem bespovratnih sredstava pruža se podrška realizaciji razvojnih projekata u jedinicama lokane samouprave, te doprinosi jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u RS.

(Nevena Stanojević/ banjaluka.net)

 

RAZVOJ POSLOVNIH ZONA Od “Jelšingrada” očekuju milione i nova radna mjesta

U Poslovnu zonu Ramići je od njenog osnivanja uloženo više od 16 miliona KM i pojedini investitori su već započeli proizvodnju, a iste aspiracije Grad Banjaluka ima i za svoj idući projekat takve vrste kod “Jelšingrada”, koji bi trebao imati prve „stanare“ ove godine. Grad je u aprilu 2012, na licitaciji, kupio imovinu preduzeća Unis-Valjaonica

“Jačati saradnju Srpske i Bjelorusije”

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, koja predvodi delegaciju Republike Srpske u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji, razgovarala je danas u Minsku sa potpredsjednikom Vlade Republike Bjelorusije Vladimirom Dvornikom. Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, ministar prirodnih resursa i ekologije Bjelorusije Andrej Hudik i predstavnik Ministarstva poljoprivrede

UČESTALE KONTROLE U JAVNOM PREVOZU Među učenicima pronađene lažne mjesečne karte

Sa početkom školske godine, u pojedinim gradskim autobusima u Banjaluci uočena je masovna pojava falsifikovanih mjesečnih karata, koje su mahom koristili maloljetni putnici. Sami putnici pričaju kako su primjetili da se u posljednje vrijeme nešto čudno dešava, jer su pojačane kontrole u autobusima i traže se na uvid mjesečne karte. U preduzeću „Rale turs“ za

Nevena Todorović na čelu Doma zdravlja Banjaluka

Nevena Todorović, specijalista porodične medicine i dosadašnji vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Banjaluka, imenovana je danas za direktora ove ustanove, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine grada. Ona je do sada bila pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinske poslove, a na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci angažovana je na katedri za porodičnu medicinu. Pored ovog

MUZEJ RS: Bogat program do kraja godine, od idućeg četvrtka dvije ruske izložbe

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić najavio je danas bogat programski sadržaj koji će u ovoj ustanovi kulture početi u četvrtak, 26. septembra, obilježavanjem 89 godina od osnivanja Muzeja. Savić je izrazio zadovoljstvo što će ovu manifestaciju uveličati delegacija iz Rusije izložbama “Rusko čudo” i “Zaštitnici ruske zemlje”, koje će biti otvorene tog dana. “Prošle

KONGRES ANESTEZIOLOGA: 130 učesnika i 40 predavača iz šest država

U Banjaluci je počeo Treći kongres anestezije, intenzivne medicine i medicine bola sa međunarodnim učešćem koji je okupio 130 učesnika i 40 predavača iz šest zemalja regiona i svijeta. Trodnevni kongres organizovali su Udruženje anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske i Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske. Prema riječima predsjednika

NOVI ŠEF DELEGACIJE EU JOHANN SATTLER: Evropska unija nije potpuna bez BiH

Novi šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler u svom prvom obraćanju javnosti od stupanja na dužnost poručio je da EU želi BiH u svojoj porodici i da taj put zavisi od provođenja reformi. “Velika je privilegija zastupati EU u BiH. S lične strane, ovo mi je povratak, jer sam bio ovdje