Vijesti 27.11.2018.

Finansirani sistematski pregledi za 1.105 sportista

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banja Luka je u ovoj godini finansirao ukupno 1.105 sistematskih pregleda sportista seniora.

Po prvi put ove godine, Grad je finansirao dva obavezna sistematska pregleda u sportovima kojim je to propisano važećim pravilnicima matičnih sportskih saveza.

-Prvim sistematskim pregledom obuhvaćeno je oko 700 sportista starijih od 18 godina, i oko 500 sportista koji imaju drugi sistematski pregled u toku takmičarske sezone – kazao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

Budžetom Grada Banja Luka za 2018. godinu, odnosno, u okviru Programa razvoja sporta grada Banja Luka sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2018. godinu, planirana su sredstva u iznosu do 40.885 KM za učešće u finansiranju zdravstvene zaštite sportista amatera u skladu sa važećim zakonskim propisima.

-U sistematski pregled sportista seniora uključen je ljekarski pregled specijaliste medicine sporta, antropometrijska mjerenja, laboratorijske analize, EKG i spirometrija. Pregledi su obavljeni u Zavodu za medicinu rada i sporta Republike Srpske koja je i jedina ovlaštena ustanova za obavljanje sistematskih pregleda sportista na teritoriji Republike Srpske – naveo je Banjac.

Kako je istakao, Gradska uprava je finansiranjem drugog obaveznog sistematskog pregleda sportista u sportovima kojima je to propisano njihovim sportskim pravilima pokazala da je zdravstvena zaštita sportista prioritet i što je imalo dosta odjeka među sportistma i sportskim radnicima.

-Stoga, neophodno je da se Programom razvoja sporta grada Banja Luke sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2019. godinu planiraju sredstva za sistematski pregled 1.360 sportista seniora, čime će biti obuhvaćen i sistematski pregled 100 sportista seniora (starijih od 18 godina) iz 2018. godine, koji nisu bili u evidenciji Zavoda za medicinu rada i sporta RS – zaključio je Banjac.