Svijet 02.07.2022.

FINSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Moguć rat u Evropi izvan granica Ukrajine

ČITANJE: 1 minuta

Finski ministar vanjskih poslova Peka Havisto rekao je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da je rat u Evropi izvan granica Ukrajine “moguć” te je pozvao zemlje širom svijeta da podrže Kijev.

U razgovoru za CNN Havista su pitali može li Ukrajina pobijediti u ratu protiv Rusije.

– Mogu izdržati i u tom smislu, mogu pobijediti. Naravno, mislim da je Ukrajina u ovoj situaciji moralno u pravu. Vrlo su ujedinjeni – kaže Havisto.

U utorak su Finska, Švedska i Turska potpisale sporazum o zajedničkim sigurnosnim mjerama, nakon čega je Turska podigla svoj veto na članstvo tih nordijskih zemalja u NATO. Turski predsjednik Erdoan je nakon toga rekao da Finska i Švedska moraju održati obećanja o izručenjima koja su dale tijekom pregovora ili u protivnom ratifikacija ulaska nordijskih zemalja neće biti poslana u turski parlament.

No, Havisto je ranije danas na pres-konferenciji rekao da Finska i Turska nisu razgovarale o izručenju bilo kojih konkretnih osoba ili grupa osoba tokom pregovora na samitu NATO održanom u Madridu.

Referirajući se na telefonski poziv sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavusoluom, prenosi Dnevni Avaz.

– Složili smo se da sada imamo potpisani sporazum i sve što smo dogovorili je u sporazumu. U Madridu nismo govorili ni o kakvim popisima ljudi s Turskom – rekao je Havisto.

(SB)

Oznake: Ukrajina