Vijesti 27.10.2020.

Firma iz Beograda besplatno instalira respiratore koje je nabavila “Srebrena malina”

ČITANJE: 1 minuta

Kompanija iz Beograda “Profesional Medic” pomoću svoje sestrinske firme “Dre Medical” iz Sarajeva počela je instalirati respiratore čija je nabavka predmet istrage u Tužilaštvu BiH, saznaje Klix.ba

Prema riječima v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović, riječ je o donaciji usluga postavljanja i instalacije 100 respiratora, a već jutros je počelo instaliranje dva respiratora u goraždanskoj bolnici. Cijeli posao bit će obavljen besplatno, iako je bio raspisan tender.

“Firma Profesional Medical sa svojom firmom Dre Medical u Sarajevu je ponudila besplatno instaliranje stotinu respiratora ACM812A. Obavili smo razgovore s njihovim direktorom, oni su respektabilna firma u ovoj oblasti. U Srbiji i Crnoj Gori su instalirali više od hiljadu respiratora besplatno i to žele uraditi i kod nas”, rekao je Kadribegović za Klix.ba

S obzirom na već dva propala tendera postojale su opcije da se raspiše novi ili da se respiratori podijele po bolnicama, a da one traže firme koje će instalirati medicinske aparate, ali se iznenada pojavila se ponuda srbijanske firme u obliku donacije.

Podsjetimo, 100 kineskih respiratora kupila je firma “Srebrena malina” za 10,5 miliona KM. Novac je dala Vlada Federacije BiH putem Federalne uprave civilne zaštite. Respiratori su u BiH stigli u aprilu, a do danas su stajali u magacinu.

Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

(N.S/ Banjaluka.net)