Biznis 21.08.2017.

Firme iz RS u lovu na ugovore sa Nijemcima

ČITANJE: 2 minute

Njemačke firme pokrenule su inicijativu za pronalaženje dobavljača u zemljama centralne i istočne Evrope, a veliki broj privrednika iz Srpske prijavio se na taj poziv u nadi da će ugovoriti poslove sa kompanijama iz najveće evropske ekonomije.

Kompanije iz Njemačke traže prvenstveno dobavljače iz sektora auto-industrije, mašinogradnje i izrade postrojenja.

Domaće firme za ostvarivanje potencijalne saradnje sa 38 njemačkih preduzeća mogu se prijaviti do 25. avgusta, a glavni sastanak na kojem će biti ugovarani poslovi biće održan 26. oktobra u Pragu. Njemačke kompanije će pristigle prijave, prije glavnog sastanka u Pragu, analizirati i pozvati na razgovore firme za koje procijene da su im interesantne za partnerstvo.

U Privrednoj komori RS ističu da vlada veliko interesovanje privrednika iz Srpske za saradnju sa Nijemcima, ali da za sada ne mogu iznositi tačan broj prijavljenih.

– Ne treba da znači da će sve firme koje se prijave i prisustvovati ključnom sastanku u Pragu. Koncept ovog događaja definisale su njemačke firme i Predstavništvo njemačke privrede u BiH kao glavni organizator. Naše kompanije treba da dostave prijave i svoje profile, a firme iz Njemačke će ih pregledati i na osnovu toga birati one za koje procijene da imaju potencijal da im budu partneri. Polovinom oktobra imaćemo konačan broj učesnika iz BiH na sastanku sa privrednicima Njemačke – kazali su u Privrednoj komori.

Naglašavaju da su preduzeća iz RS uvijek zainteresovana za ostvarivanje saradnje sa inostranim partnerima, posebno kada je riječ o kompanijama iz Evropske unije.

– U tome posebno prednjački metalski sektor, gdje naše firme imaju dugogodišnju saradnju sa kompanijama iz Njemačke. Veliki broj njih odavno radi za preduzeća iz ove zemlje. Naša preduzeća su zainteresovana za širenje te saradnje i uspostavljanje novih poslova jer se radi o sigurnim partnerima – kazali su u Privrednoj komori.

Privrednici iz Srpske prijavu za uspostavljanje saradnje sa njemačkim firmama mogu podnijeti putem Privredne komore RS ili Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Izvoz

Privrednici ističu i da široka lepeza domaćih proizvoda završava na njemačkom tržištu, a u tome prednjači oblast drvoprerade.

– Petina ukupnog izvoza namještaja iz RS završi na tržištu Njemačke. Svake godine imamo trend rasta izvoza u ovu zemlju – kazao je sekretar Udruženja drvoprerađivača RS Lazo Šinik.

(Glas)