Vijesti 12.12.2017.

Fiskulturne sale u Banjaluci stare i po 40 godina

ČITANJE: 2 minute

Stanje fiskulturnih sala u osnovnim i srednjim školama je loše i one mogu da zadovolje samo osnovne uslove za odvijanje trenažnog procesa, navodi se u Informaciji o stanju sportskih objekata u vlasništvu grada.

“Pojedine srednje škole nemaju nikakve prostore, dok su druge građene prema svim principima i normativima pedagogije od prije 40 godine”, ističe se u informaciji, o kojoj će odbornici raspravljati na idućoj sjednici Skupštine grada.

Dodaju da svaka osnovna škola ima bar jedan namjenski prostor za održavanje nastave, odnosno fiskulturnu salu ili otvoreni prostor.

“Shodno površini, kod srednjih škola je stanje dosta lošije, uključujući i zatvorene i otvorene sportske terene, jer samo 11 škola posjeduje fiskulturnu salu koja zadovoljava uslove za nastavu i trenažni proces, dok četiri srednje škole nemaju nikakav namjenski prostor za održavanje nastave fizičkog vaspitanja”, navodi se u Informaciji o stanju sportskih objekata u vlasništvu grada.

Učenici Ugostiteljsko-turističke i Škole učenika u privredi, nastavu iz fizičkog vaspitanja već godinama održavaju u Sportskoj dvorani “Obilićevo”, učenici Muzičke škole “Vlado Milošević” u “Sokolskom domu”, a đaci Građevinske škole u parku “Mladen Stojanović” i adaptiranim prostorijama unutar škole.

“Od 38 fiskulturnih sala na području grada, samo dvije zadovoljavaju uslove za bavljenje rukometom, pet sala košarkom, te 27 sala relativno zadovoljavaju uslove za bavljenje odbojkom, u smislu površine, međutim visina sale je upitna”, navodi se u informaciji.

U cilju podizanja kvaliteta izvođenja nastave fizičkog vaspitanja i stvaranja optimalnih uslova za sportske organizacije koje koriste sale škola za realizaciju trenažnih aktivnosti pokrenute su aktivnosti vezane za pribavljanje neophodne dokumentacije za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju fiskulturnih sala osnovnih škola “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, kao i fiskulturne sale Gimnazije.

  • 38 fiskulturnih sala ima na području grada
  • 11 srednjih škola ima sale koje zadovoljavaju uslove
  • 4 srednje škole nemaju sale za fiskulturu

(Nezavisne)