Biznis 04.07.2020.

FITCH RATINGS: U prvoj polovini 2020. godine smanjen kreditni rejting za čak 33 države

Rejting agencija Fitch Ratings u prvoj polovini 2020. godine smanjila je rekordnom broju država kreditni rejting, za njih čak 33, a još nije dovršila posao s obzirom da globalna pandemija konoravirusa i dalje nagriza javne finansije brojnih zemalja.

Ta rejting agencija je u prvom polugodištu za rekordnih 40 država snizila izglede na “negativne”, što upućuje da bi potencijalno i njihovi rejtinzi mogli biti sniženi.

James McCormack, direktor Fitcha zadužen za rejtinge država, za CNBC-ovu emisiju “Capital Connection” je rekao da nikad u istoriji Fitch Ratingsa nisu imali 40 država s negativnim izgledima u isto vrijeme.

“I to nakon što smo već snizili u prvoj polovini godine rejtinge za 33 države. Nikada nismo snizili rejtinge za toliko država u jednoj godini, a tek smo prošli prvu polovinu godine”, rekao je on.

Među ostalim, u tom razdoblju Fitch je snizio rejtinge Britaniji, Australiji i Hong Kongu. Što se tiče Hrvatske, početkom juna Fitch je zadržao kreditni rejting na ‘BBB-‘, uz stabilne izglede, prenose agencije.

McCormak je pojasnio da su mnoge vlade morale povećati proračunske rashode kako bi zaštitile privredu od oštrog udarca pandemije na njegove aktivnosti. Očekuje se da će to pogoršati finansijsku poziciju svih 119 država za koje Fitch izdaje rejtinge, dodao je on.

(A.M/banjaluka.net)