Sport 16.05.2016.

FK Borac se obratio javnosti nakon ispadanja iz Premijer lige

ČITANJE: 3 minute
borac-vitez-zapad

Fudbaleri Borca remizirali su juče u posljednjem kolu Premijer lige sa ekipom Viteza na Gradskom stadionu rezultatom 2:2, što im je bilo nedovoljno za opstanak u eliti i naredne sezone će nastupati u Prvoj ligi Republike Srpske. Tim povodom, Fudbalski klub Borac oglasio se danas saopštenjem za javnost, koje Vam donosimo u cjelosti.

“Fudbalski klub Borac će se naredne sezone takmičiti u Prvoj ligi RS. To je epilog rezultata jučerašnjeg posljednjeg kola Premijer lige BiH, u kojem je naš tim dva puta imao prednost nad Vitezom, ali na kraju nije uspio da ostvari pobjedu.
Rukovodstvo FK Borac želi da se zahvali svim ljudima dobre volje i vjernim navijačima koji su pokazali još jednom da su srce kluba. Kada nam je bilo najteže bili su uz nas, a pogotovo bodreći nas na jučerašnjem susretu, koji je određivao dalju sudbinu našeg kluba. Pobjednici smo, jer smo uspjeli vratiti navijače na stadion, navijače koji su bili naš dvanaesti igrač.

Podatak na koji smo vrlo ponosni je taj da je prosječna posjeta po utakmici, u ovoj polusezoni, bila najveća u poslednjih nekoliko godina. Navijači, hvala Vam!

Nismo uspjeli da sačuvamo premijerligaški status, a to smo postavili za cilj. Da li je bio realan u januaru, kada smo došli u Klub – nije, da li smo mogli juče da ga ostvarimo – jesmo. No, imajući u vidu kakvo stanje smo zatekli u januaru mjesecu, kada smo preuzeli klub, to je bila gotovo nemoguća misija. Poređenja radi, svi premijerligaši su pripreme počeli oko 10. januara, a mi smo imali Skupštinu tek 19. januara, prvi trening dan poslije. Zatekli smo igrački kadar koji nije mogao da garantuje ostvarenje cilja, ušli smo u rekonstrukciju istog i u ograničenom vremenskom periodu napravile neke greške u izboru igrača.

Tokom sezone su nam se redom dešavali pehovi da se kapiten, najbolji strijelac, najiskusniji igrač i mnogi drugi povrede, što nam je značajno otežalo put do cilja – cilja do kog nismo došli. Vrijedi napomenuti da je FK Borac u prvom dijelu sezone u 18. odigranih kola osvojio 18 bodova, dok smo mi u nastavku sezone u 12. odigranih kola osvojili isti broj bodova – 18.

Uložili smo maksimum truda i napora da saniramo postojeća dugovanja, jer je FK Borac bio pred stečajem i bez ijednog sponzora. U značajnoj mjeri smo uspjeli u toj namjeri, ali krajnji cilj nije ostvaren i zato već od danas krećemo u reorganizaciju kluba. Vremena za kukanje nema, jer je naša želja evropski, moderan i jak Borac, koji će biti sistemski uređen i organizovan.
Naš prioritetni zadatak je da Borac od sezone 2017/18 ponovo igra u Premijer ligi BiH. Već smo sklopili ugovor sa novim proizvođačem sportske opreme Diadora, čije će dresove nositi prvi tim i sve naše mlađe kategorije, a bivšem sponzoru se iskreno zahvaljujemo na dugogodišnjoj saradnji.

Pored toga jedan od glavnih ciljeva je izgradnja pomoćnih terena, koji bi prema obećanjima Gradske uprave trebalo da počnu da se grade u narednih nekoliko dana.

Radiće se na jačanju Omladinske škole, iz koje će mladi igrači dobijati priliku u seniorskom pogonu, kao i na skautingu talenata i perspektivnih fudbalera iz okruženja.
I pored nedovoljne podrške od strane privrednih subjekata uspjeli smo da stabilizujemo prilike u klubu, jer smo naišli na razumijevanje nekolicine sponzora, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. Takođe se zahvaljujemo gradu Banjaluci na dosadašnjoj pruženoj pomoći i nadamo se da će nam u narednom periodu i dalje pomagati, kako bi vratili naš Borac u sam vrh bh. fudbala gdje mu je i mjesto.

Ispadali su i veći klubovi od Borca u niži rang takmičenja, ali su se vraćali jači, jedinstveniji, organizovaniji i motivisaniji, što je i naš prevashodni cilj.

Početkom naredne sedmice ćemo na pres konferenciji upoznati sportsku javnost o planovima za novu sezonu, koja će biti prekretnica u stvaranju kluba sa jasnom vizijom.

(Atv)