Magazin 08.05.2016.

Flautistkinja Aleksandra Kopić iz Banjaluke: Živi za scenu i koncertno suočavanje s publikom

ČITANJE: 3 minute
Flautistkinja-Aleksandra-Kopić
Muzika je njen život, a flauta srednje ime. Tako se u nekoliko riječi može opisati talentovana flautistkinja Aleksandra Kopić, Beograđanka sa adresom u Banjaluci, koja se ovih dana priprema za koncertnu turneju po regionu.

Ova mlada, talentovana muzičarka posvetila je dobar dio svog školovanja, kako na osnovnim, tako i na master studijama, izučavanju savremenog muzičkog izraza, a kako ističe, živi za scenu i uzajamno upijanje muzičkih emocija sa publikom.

“Otkrila sam neki novi pogled na savremenu umetnost, shvatila sam da me to posebno ispunjava, a pogotovo kada imam priliku i da sarađujem sa kompozitorima” ističe Kopićeva.

Posljednjih dana vrijedno vježba i priprema se za niz nastupa koje će izvoditi u saradnji sa kolegama i prijateljima, a za “Glas Srpske” je podijelila emocije pred koncertno suočavanje sa publikom.

“Poželela sam da se nakon dužeg vremena predstavim svojoj domaćoj, beogradskoj publici, te sam u saradnji sa Centrom lepih umetnosti “Gvarnerijus” dobila datum, 26. maj. Za taj koncert, koji sa radošću iščekujem, odabrala sam standardni repertoar za flautu i klavir” najavljuje prvi u nizu koncerata Kopićeva.

Publika će tako uživati u muziciranju, od baroknih, pa sve do savremenijih kompozicija.

“Predstaviću se i sa jednom solo kompozicijom Davida Mastikose, za koju sam i emotivno vezana, “Memories 92″. Na klaviru će me pratiti prijateljica i saradnik Danijela Novaković, sa kojom spremam kompozicije Baha, Čajkovskog, Bornea, Doplera i mnogih drugih” ističe Kopićeva.

Nakon koncerta u “Gvarnerijusu”, koji vodi jedan od najistaknutijih srpskih violinista Jovan Kolundžija, Kopićeva će održati i koncerte u Štrmcu u Hrvatskoj, a zatim se vraća u Republiku Srpsku, gdje će koncertom obradovati stanovnike Gradiške.

“Za sredinu juna planiram i koncert na kojem ću premijerno predstaviti savremene kompozicije autora sa prostora BiH, u Kulturnom centru GRAD, u Beogradu. Ovom koncertu se posebno radujem, jer će to biti veče savremene muzike, gde ću predstaviti oblast kojom sam se bavila tokom master studija” najavljuje Kopićeva.

Kada su u pitanju planovi, zajedno sa flautistkinjom Tihanom Golubić planira i vježba repertoar za koncert u Zagrebu, ali i drugim gradovima regije i inostranstva.

Iza Kopićeve je bogato koncertno iskustvo, a nedavno je imala čast da svira i sa Zagrebačkim ansamblom flauta.

“Do ove saradnje je došlo sasvim slučajno, kada jedan njihov član nije mogao da dođe u Banjaluku. Moram naglasiti da mi je to bila posebna čast i zadovoljstvo, ali i pomalo stresno iskustvo, pošto sam za samo par sati morala da spremim program koji sam svirala sa njima” prisjetila se Kopićeva nastupa koji je održan u okviru “Dana Vlade S. Miloševića” u Banjaluci.

Ambicije

“Želja mi je da život posvetim umetnosti na bilo koji način, zato ću se i u budućnosti truditi da što više nastupam. Takođe planiram da se upišem i na doktorske studije koje će mi sigurno pomoći da se izrazim u nekoj od oblasti muzičkog stvaralaštva i sigurno će me terati da idem dalje i da se borim za opstanak kulture i muzike, baš u ovim vremenima kada svaka nada  za tim umire” rekla je Aleksandra Kopić.

(Glas)