Vijesti 12.05.2016.

Foča: Bogoslovski fakultet uselio u moderno zdanje

ČITANJE: 1 minuta
foca

Dan koji se čekao pune 22 godine konačno je svanuo- Bogoslovski fakultet uselio je u moderno zdanje u centru Foče. Studenti presrećni – ne moraju više da pješače do tri kilometra udaljenog Velečeva.

“Dok odemo gore i dok se vratimo gubimo vrijeme i zbog učenja i zbog slobodnog vremena, tako da će u gradu imati veliki značaj za nas”, rekao je student Miljan Aleksić.

Malo je nedostajalo da prije šest godina fakultet preseli u Lukavicu, kada su Fočaci protestima to spriječili. Izgradnjom nove zgrade konačno se stavlja i tačka na priče o mogućem preseljenju u Banjaluku.

“Ogromna je radost, velika je radost svih profesora i studenata, vjerujem i svih građana Foče, što Bogoslovski fakultet trajno ostaje ovdje”, rekao je dekan Bogoslovskog fakulteta Darko Đogo.

U kupovinu i adaptaciju bivše direkcije drvnog kombinata “Maglić” Vlada Srpske uložila je oko tri miliona maraka, većinom iz austrijskog kredita iz kojeg je finansirana i gradnja studentskog doma u Foči.

“Sve je dogovoreno, Vlada vraća kredit, Univerzitet nema ništa s tim”, rekao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Slavu Fakulteta uveličalo je pet arhijereja Srpske crkve, a otvaranje nove zgrade pozdravio je veliki broj Fočaka. Među njima poseban razlog za zadovoljstvo mogu imati gazde lokala koji se nalaze prekoputa fakulteta.

(Atv)