Vijesti 27.10.2021.

FOLKESTAD U DOBOJU: Nastavak podrške NATO-a institucijama BiH

ČITANJE: 2 minute

NATO nastavlja podržavati vlasti u Bosni i Hercegovini u njihovim nastojanjima da ostvare veću stabilnost i sigurnost, saopćeno je iz NATO štaba u Sarajevu nakon posjete komandanta Štaba Erika Folkstada (Eric Folkestad) općini Doboj.

– Podrška u civilnim vanrednim situacijama i kontrola naoružanja su tek dva područja u kojima NATO nastavlja podržavati vlasti u BiH u interesu veće sigurnosti građana – naglasio je danas Folkstad tokom ove njegove dvodnevne posjete, prenosi Avaz.

Brigadni general Folkstad posjetio je Tehničku radionicu za opravku i uništavanje municije (TROM) Doboj te zahvalio ljudstvu koje ima odgovoran i težak zadatak od važnosti za javnu sigurnost, a obuhvata ispitivanje i uništavanje stare, često i korozijom nagrižene i nestabilne municije.

– NATO je jedna od organizacija koje su pružile podršku uništavanju skoro 27.000 tona municije i eksplozivnih sredstava u BiH, ali mnogo toga ostaje da se uradi. Znamo da neispravno uskladištena i nestabilna municija i naoružanje predstavljaju rizik za javnu sigurnost i sarađujemo na rješavanju ovih pitanja s Ministarstvom odbrane, Oružanim snagama, Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i organizacijama kao što su EU i OSCE. Ljudi koji rade u ovoj radionici u Doboju služe javnosti na bitan način, čine BiH sigurnijom za buduće generacije, uz podršku NATO-a, naših saveznika i međunarodne zajednice – riječi su generala Folkstada.

On je posjetu zaključio susretom s gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, zajedno sa zamjenikom ministra odbrane Okolićem i komandantom 6. Pješadijske brigade, brigadirom Jovićem.

Osim o pandemiji Covidu, razgovarano je o dugotrajnom partnerstvu Oružanih snaga BiH, NATO-a i općina širom BiH. Poplave u BiH iz 2014. godine su su ponajbolji primjer tog partnerstva, rečeno je.

– Kad su Doboj pogodile poplave, NATO je među prvima bio na licu mjesta i pomogao da se Dom zdravlja ponovo privede svojoj namjeni i podržao korisnike Doma staraca. To je ono što NATO čini. Mi smo tu za svoje prijatelje kad je to potrebno. U svako drugo vrijeme, radimo u partnerstvu s vlastima kako bi svi bili sigurniji – bilo kroz pomoć službama spašavanja da se pripreme za poplave, pomoć vezano za Covid, ili kroz pomoć u uništavanju mina i viškova nestabilne municije – kazao je Folkstad.

(SB)

Oznake: NATO