Magazin 19.03.2021.

FOLKLORAŠI IPAK NEĆE OSTATI NA ULICI: Grad pronašao rješenje za KUD “Čajavec”

ČITANJE: 2 minute

Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Čajavec” ipak neće ostati na ulici nakon što su morali da napuste svoje prostorije, jer je im grad, prepoznavši talenat mladih čuvara tradicije, ponudio nove.

Poslije velikog razočaranja zbog prinudnog izlaska iz objekta u kojem su decenijama pjevali, svirali i vrijedno uvježbavali razne koreografije, folkloraši ponovo imaju osmijeh na licima i već danas idu u potragu za novim prostorijama, piše “Glas Srpske”.

Iz KUD-a navode da trenutnu situaciju koriste za razmještaj opreme u prostorijama na adresi Đure Đakovića br. 12, u kojima će ubuduće nastaviti rad dok ne izaberu svoje novo utočište.

Dodali su da najveći broj članova čine djeca, kao i jedinstvene inkluzivne sekcije osoba sa poteškoćama u razvoju.

Iz KUD-a su naglasili da iz, sada već nekadašnjih prostorija, mnoge generacije nose predivne uspomene. To mjesto im je, kako kažu, bio drugi dom, u kojem su provodili vrijeme u druženju, kulturnom stvaralaštvu, dočekujući prijatelje i goste, kako iz regiona, tako i iz svijeta.

Podsjetili su da je ovaj KUD bio prinuđen da napusti prostorije u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića zbog izgradnje kompleksa “Bijeli dvor”.

Novoizabrana uprava društva je pokrenula sudski proces utvrđivanja prava vlasništva sporne jedinice nekadašnjeg fabričkog kolektiva “Čajavec” koja im je bila ustupljen na trajno raspolaganje.

Tradicija duga 70 godina

Iz KUD-a “Čajavec”, koji će dogodine proslaviti 70 godina rada, navode da su kroz dugogodišnju tradiciju učestvovali na raznim lokalnim, regionalnim i svjetskim takmičenjima i osvojili mnogobrojne nagrade i priznanja.

“Ponosi smo na sve naše uspjehe, a najdraže dostignuće nam je osvojena prva nagrada publike na nedavno održanom 19. internacionalnom festivalu kulture i umjetnosti ‘Bujukčekmeče’ u Turskoj, u istoimenoj istanbulskoj opštini”, kažu iz ovog društva.

(N.S)

Oznake: KUD Čajavec