Magazin 23.11.2017.

„Folklorna magija“ osvaja Kinu

ČITANJE: 2 minute

Predstava „Folklorna magija“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske gostovaće od 4. do 21. maja sljedeće godine u Kini.

Najavio je ovo direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević poslije uspješnog predstavljanja ove teatarske kuće u Kini, gdje su predstavili Muzej pozorišnih lutaka.

– Izložba Muzeja pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS bila je postavljena u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang, u gradu Dunguanu. Izazvala je veliku pažnju tamošnje javnosti i privukla brojne posjetioce. Svakodnevno je bilo između 500 i 1.000 posjetilaca – rekao je Bjelošević.

Zajedno s njim u Kini su Dječije pozorište RS predstavljali portparol ove kuće Sanja Zekanović i lutkar Zoran Bjelošević.

– Na 300 kvadrata izložbenog prostora u Gradskoj biblioteci postavili smo izložbu od 107 lutaka i 20 maski i kostima koje su prethodnih pet decenija postavljene na sceni našeg pozorišta – kaže Bjelošević.

Portparol Dječijeg pozorišta RS Sanja Zekanović kazala je da će i neka od predstava iz Kine učestvovati sljedeće godine na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci, koji organizuje Dječije pozorište RS.

Inače, Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS je jedini muzej ove vrste u jugoistočnoj Evropi, a u svojoj zbirci ima pet stotina igrajućih lutaka.

U maju ove godine u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, pored drugih institucija kulture RS, i ovu pozorišnu kuću posjetila je delegacija iz Narodne Republike Kine.

Delegaciju sačinjenu od najistaknutijih kineskih kulturnih predstavnika oformilo je Ministarstvo kulture ove zemlje u okviru programa pod nazivom „Kina – zemlje centralne i istočne Evrope 16+1 kulturna sezona“, koji uključuje organizaciju niza kulturnih aktivnosti i predstava iz cijelog svijeta.

Poslije posjete, Dječijem pozorištu RS stigao je poziv iz provincije Guangdung, od kompanije za pozorišni menadžment „Slon“, koja obuhvata 11 teatara i koja je organizovala turneje za više od 500 predstava u Kini i privukla više od 400.000 gledalaca.

(Glas Srpske)