Svijet 04.12.2022.

Fon der Lajen: EU će zbog SAD-a povećati subvencije za zelenu tranziciju

ČITANJE: 2 minute

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas promjene pravila o državnim podrškama kako bi spriječila bijeg investitora u Sjedinjene Države koje svojim proizvođačima u području zelene tranzicije daju izdašne olakšice.

“Konkurencija je dobra, ona podstiče inovacije, jača učinkovitost i osigurava napredak te na na taj način snižava cijene u području čistih tehnologija…Ali, u tržišnom natjecanju moraju vladati ista pravila za sve”, rekla je fon der Lajen u govoru na College of Europe u Brugesu.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena donijela je investicioni plan od oko 370 milijardi dolara, nazvan Akt o smanjenju inflacije (IRA) koji predviđa velike povlastice za američke proizvođače, prenosi Index.hr.

Zakon omogućava porezne olakšice za kupce električnih automobila ako su proizvedeni u Sjedinjenim Državama, a subvencije bi dobivali i proizvođači baterija za taj isti automobil. Prema zakonu koji podstiče pristup “kupuj američko”, proizvođači električnih automobila imaju veliku prednost ako proizvode i kupuju dijelove za svoje proizvode u SAD-u.

“Postoji opasnost da IRA vodi prema nepoštenoj konkurenciji, prema zatvaranju tržišta i dovede do fragmentacije dobavnih pravaca koji su već prošli kroz kušnju tijekom pandemije”, rekla je fon der Lajen.

Predsjednica izvršnog tijela EU-a je istaknula da EU mora donijeti mjere koje bi dovele do “uravnoteženja” i ispravile poremećaje na tržištu izazvane golemim američkim subvencijama.

“Mi u Evropi moramo napravi domaću zadaću i istovremeno raditi sa SAD-om na ublažavanju nedostataka u tržišnoj utakmici. Vidim tri glavna načina za to. Prvo, moramo prilagoditi vlastita pravila kako bismo olakšali javna ulaganja u tranziciju. Drugo, moramo ponovno procijeniti potrebu za daljnjim evropskim finansiranjem tranzicije. Treće, moramo surađivati sa Sjedinjenim Državama kako bismo riješili neke od aspekata (američkog) zakona, koji najviše zabrinjavaju”, rekla je ona.

Kazala je da EU treba pojednostaviti i prilagoditi svoja stroga pravila o državnim podrškama  kako bi vlade država članica bile fleksibilnije kod odobravanja subvencija.

Istovremeno je upozorila da se EU ne smije oslanjati samo na državne podrške jer bi to dovelo do neravnopravne trke u subvencijama unutar same Unije, pri čemu dio država članica ima veliki fiskalni kapacitet, a druge, visokozadužene, imaju vrlo mali manevarski prostor u svojim budžetima da pdsotiču svoja poduzeća.

Stoga se Komisija zauzima za “zajednički odgovor” s pojačanim finansiranjem na nivou EU.

(Z.M)