Fon der Lejenova predstavila plan: Želi jaču EU i zapadni Balkan u njoj

Ursula fon der Lejen, novoizabrana predsjednica Evropske komisije, u svojoj agendi za Evropu potvrdila je da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.

Iako u govoru pred evropskim poslanicima u srijedu nije spomenula proširenje i uglavnom se orijentisala na jačanje Evrope, stvaranje boljih ekonomskih uslova i jače insistiranje na ekologiji, u agendi je posvetila dva pasusa pitanju našeg regiona.

“Želim da ponovo potvrdim da zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i vidim važnu ulogu u nastavku reformskog procesa širom regiona. Dijelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i izazove. Mi ćemo zajedno graditi istu budućnost”, napisala je Fon der Lejenova u agendi koju je ponudila kao okosnicu svog rada u narednom petogodišnjem mandatu Evropske komisije.

Naglasila je da podržava prijedlog Evropske komisije Evropskom savjetu da budu otvoreni pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Pristupni proces nam nudi jedinstvenu priliku da promovišemo i dijelimo zajedničke osnovne vrijednosti i interese”, naglasila je Fon der Lejenova.

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) i dobar poznavalac evropske politike, kaže za “Nezavisne” da je u dva pasusa posvećena našem regionu Fon der Lejenova istakla da planira nastaviti koristiti proširenje za uticaj EU u regionu i izgradnju zajedničke budućnosti.

“Činjenica da je Fon der Lejenova u Evropskom parlamentu dobila tek 383 od potrebnih 374 glasa, između ostalog, šalje signal da je parlament umoran od obećanja i da očekuje konkretne akcije. Tu se negdje nalazi i politika EU prema zapadnom Balkanu. Ako EU želi da bude akter s uticajem u regionu, onda će morati povratiti vjerodostojnost EU među građanima, onima koji su zainteresovani za reforme koje će region približiti EU, te među onima koji su u EU umorni od proširenja”, smatra Ćerimagić.

Ističe da je Fon der Lejenova u agendi za Evropu obećala da će raditi na gotovo svim izazovima s kojim se EU susreće, od klimatskih promjena i digitalizacije do pozicije EU u svijetu i kod vlastitih građana.

Nekoliko poznavalaca briselskih prilika, koji su pristali s “Nezavisnim” podijeliti svoje mišljenje o novoj predsjednici Evropske komisije pod uslovom anonimnosti, smatraju da će ona slijediti liniju Angele Merkel, njemačke savezne kancelarke, te da se to odnosi na proširenje.

“Ako države aspiranti budu sprovodile reforme, imaće šansu da se pridruže EU. Ako nema reformi, nema ni napretka. Zato što su Albanija i Sjeverna Makedonija sprovele određene reforme, imaju šansu. U ostale četiri države nema dovoljno političke volje. Dok god građani u tim državama budu davali povjerenje političarima bez političke volje za proširenjem, ne mogu se ni nadati evropskoj perspektivi. To nije do EU ili do Fon der Lejenove, nego do samih građana”, kaže jedan poznavalac birselskih prilika.

Jedan poznavalac smatra da će pozicija Francuske biti nešto rezervisanija od Njemačke i da će nastojati u prvom planu promovisati reformu unutar EU pa tek onda, eventualno, nastavak proširenja.

(Nezavisne)

Uz “Pravni mozaik sudskih odluka” do lakše primjene pravnih propisa u raznim životnim situacijama

Nedostatak literature, koja bi mladim advokatima i pravnicima omogućila lakše tumačenje pravnih normi, kao i njihovu primjenu u praksi, prepoznao je Željko Bubić, banjalučki advokat i autor knjige “Pravni mozaik sudskih odluka”. Knjiga je nastala kao rezultat autorovog dugogodišnjeg  praktičnog rada u advokaturi, a osnovna zamisao je da se čitaocima omogući sagledavanje pravne nauke iz

Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu. Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova

KOVAČEVIĆ (SNSD): BiH ruši onaj ko ne poštuje izbornu volju građana RS

Onaj ko ne poštuje izbornu volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a onaj ko ne poštuje Republiku Srpsku, kao jedan od dva suverena elementa od kojih je sastavljena dejtonska BiH, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i radi na rušenju BiH, rekao je danas portparol SNSD Radovan Kovačević. Kovačević je istakao da u SNSD na

AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je,

ZADOVOLJAN IGROM NAJMLAĐIH PRVOTIMACA: Mikić hvali najmlađe prvotimce

Nakon poraza od Škofje Loke (31:32) u Prijedoru, Borac m:tel je u drugom meču, odigranom u “Boriku”, deklasirao istog rivala sa 32:23, a trener “crveno-plavih” Mirko Mikić posebno je zadovoljan igrom najmlađih prvotimaca. Luka Perić, Petar Grbić, Zoran Radić i Nemanja Milovac imaju tek po 16 godina, ali su već sada pokazali da banjalučki rukomet

“Dual” radar do kraja septembra u Banjaluci

Radarski sistem “dual” od sutra do 30. septembra kontrolisaće brzinu vozila na putevima u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, najavljeno je iz ove uprave. Ovaj sistem podrazumijeva evidentiranje brzine bez prisustva policijskih službenika i bez zaustavljanja. “Radarski sistem evidentira brzinu na obje saobraćajne trake u dnevnim i noćnim uslovima, a uređaj istovremeno detektuje više vozila u

Kreću kontrole svadbenih salona i „keteringa“

Gradska inspekcija će u narednim danima pooštriti kontrole svadbenih salona i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge na bazi „keteringa“, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove. Tržišna inspekcija će iz svoje nadležnosti, prije svega, kontrolisati posjedovanje rješenja o registaraciji i izdavanju odgovarajućeg računa za pružene ugostiteljske usluge, dok će Inspekcija rada kontrolisati prijavu radnika i