Fon der Lejenova predstavila plan: Želi jaču EU i zapadni Balkan u njoj

Ursula fon der Lejen, novoizabrana predsjednica Evropske komisije, u svojoj agendi za Evropu potvrdila je da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.

Iako u govoru pred evropskim poslanicima u srijedu nije spomenula proširenje i uglavnom se orijentisala na jačanje Evrope, stvaranje boljih ekonomskih uslova i jače insistiranje na ekologiji, u agendi je posvetila dva pasusa pitanju našeg regiona.

“Želim da ponovo potvrdim da zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i vidim važnu ulogu u nastavku reformskog procesa širom regiona. Dijelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i izazove. Mi ćemo zajedno graditi istu budućnost”, napisala je Fon der Lejenova u agendi koju je ponudila kao okosnicu svog rada u narednom petogodišnjem mandatu Evropske komisije.

Naglasila je da podržava prijedlog Evropske komisije Evropskom savjetu da budu otvoreni pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Pristupni proces nam nudi jedinstvenu priliku da promovišemo i dijelimo zajedničke osnovne vrijednosti i interese”, naglasila je Fon der Lejenova.

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) i dobar poznavalac evropske politike, kaže za “Nezavisne” da je u dva pasusa posvećena našem regionu Fon der Lejenova istakla da planira nastaviti koristiti proširenje za uticaj EU u regionu i izgradnju zajedničke budućnosti.

“Činjenica da je Fon der Lejenova u Evropskom parlamentu dobila tek 383 od potrebnih 374 glasa, između ostalog, šalje signal da je parlament umoran od obećanja i da očekuje konkretne akcije. Tu se negdje nalazi i politika EU prema zapadnom Balkanu. Ako EU želi da bude akter s uticajem u regionu, onda će morati povratiti vjerodostojnost EU među građanima, onima koji su zainteresovani za reforme koje će region približiti EU, te među onima koji su u EU umorni od proširenja”, smatra Ćerimagić.

Ističe da je Fon der Lejenova u agendi za Evropu obećala da će raditi na gotovo svim izazovima s kojim se EU susreće, od klimatskih promjena i digitalizacije do pozicije EU u svijetu i kod vlastitih građana.

Nekoliko poznavalaca briselskih prilika, koji su pristali s “Nezavisnim” podijeliti svoje mišljenje o novoj predsjednici Evropske komisije pod uslovom anonimnosti, smatraju da će ona slijediti liniju Angele Merkel, njemačke savezne kancelarke, te da se to odnosi na proširenje.

“Ako države aspiranti budu sprovodile reforme, imaće šansu da se pridruže EU. Ako nema reformi, nema ni napretka. Zato što su Albanija i Sjeverna Makedonija sprovele određene reforme, imaju šansu. U ostale četiri države nema dovoljno političke volje. Dok god građani u tim državama budu davali povjerenje političarima bez političke volje za proširenjem, ne mogu se ni nadati evropskoj perspektivi. To nije do EU ili do Fon der Lejenove, nego do samih građana”, kaže jedan poznavalac birselskih prilika.

Jedan poznavalac smatra da će pozicija Francuske biti nešto rezervisanija od Njemačke i da će nastojati u prvom planu promovisati reformu unutar EU pa tek onda, eventualno, nastavak proširenja.

(Nezavisne)

Maja Jovanović (DNS) novi načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj u banjalučkoj Gradskoj upravi

Na današnjoj redovnoj 38. sjednici Skupštine grada Banja Luka Maja Jovanović imenovana je za novog načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, a nakon što je položila svečanu zakletvu završeno je zadnje skupštinsko zasjedanje ove godine. „Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i želim da zajedničkim snagama u našem gradu poboljšamo kvalitet života svih

Kakvo vrijeme očekuje Banjalučane u novogodišnjoj noći?

Građani najvećeg grada Srpske se uveliko spremaju za novogodišnju noć, a pored zabave koju obećavaju mnogobrojni banjalučki restorani i kafići, sugrađani, ali i gosti, u najveselijoj noći u godini mogu uživati i na otvorenom, to jeste na Trgu Krajine, gdje su najavljeni koncerti poznatih grupa i pjevača.

Budžet Banjaluke 150 miliona KM

Prijedlog budžeta grada za 2020. godinu iznosi 150 miliona KM, od čega će 33 miliona KM biti izdvojena za kapitalne investicije, rečeno je danas na sjednici Skupštine grada, posljednjoj sjednici ove godine, a pred odbornicima je bio dnevni red od 78 tačaka.

DOPIS: 40 funkcionera DNS-a traži da ministar bude Rodić, Pavić ne odustaje od Aćimovića

Grupa članova Predsjedništva i Glavnog odbora DNS, predsjednika opštinskih odbora, članova organizacije mladih i organizacije žena ove stranke, planiraju da pošalju dopis predsjedniku stranke Marku Paviću, u kojem će zatražiti da povuče kandidaturu Draška Aćimovića za ministra u Savjetu ministara BiH. U dopisu, koji je u posjedu Srpskainfo, a potpisalo ga je više od 40

TENISKO ČUDO IZ GRADIŠKE: Tea Kovačević (9) pobijedila na turniru u Majamiju, najbolja među 2.000 juniora

Devetogodišnja Tea Kovačević iz Gradiške pobjednik je prestižnog i najkvalitetnijeg svjetskog teniskog turnira za mlađe juniore u Majamiju, na Floridi. Ona je sinoć, kako javlja njen trener i otac Marko Kovačević, u finalu savladala vršnjakinju iz Rumunije Jasminu Marie Stroe rezultatom 2:0, u setovima 6:0, 6:0. Za četiri dana izvanredna Tea je ostvarila pet ubjedljivih

U Banjaluci i Brčkom oduzete cigarete i duvan vrijedni 60.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 7.350 paklica cigareta i 166 kilograma duvana na tržnici u Banjaluci i na području Brčko distrikta, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 60.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.