Vijesti 27.03.2017.

Fond do 13 časova uplaćuje sredstva za Sofiju

ČITANJE: 2 minute

Fond zdravstvenog osiguranja RS će danas uplatiti iznos od 200.000 KM za finansiranje troškova operacije za trogodišnju Sofiju Mićević iz Banjaluke u zdravstvenoj ustanovi “Jons Hopkins Medicine International” u Baltimoru, saopšteno je iz ovog Fonda.

Sama procedura transakcije novca sa računa u banci u Republici Srpskoj, na račun banke u SAD će trajati najduže dva dana, prema informacijama dobijenim u banci.

Iz Fonda podsjećaju da u potpunosti finansiraju troškove Sofijinog liječenja u Srbiji, a do kraja 2016. godine je za njeno liječenje izdvojeno 110.000 KM.

Inače, Fond je za ovu godinu za liječenja u inostranstvu planirao sredstva u iznosu od oko dva miliona KM.

“Svjesni smo da je to nedovoljno novca, jer su, nažalost, potrebe za skupim liječenjima u inostranstvu sve veće, ali i situaciji kada se Fond isključivo finansira od uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje koji se pri tome neredovne uplaćuje, nismo u mogućnosti da izdvojimo više sredstava.  Zato, još jednom, podsjećamo javnost da je neophodno da se u Republici Srpskoj osnuje poseban fond  koji bi upravo finansirao skupa liječenja u inostranstvu, rijetke bolesti i slično”, saopšteno je iz Fonda.

Mala pluća Sofije Mićević očajno se bore za dašak života a ukoliko što hitnije ne ode na liječenje u Baltimor, može doći do najgoreg mogućeg scenarija. Zbog toga su iz organizacije “Budimo ljudi”, pozvali institucije da što hitnije odreaguju kako bi se Sofija odmah primila na liječenje.

“U kontaktu smo sa institucijama na nivou BiH, kako bi država samo potpisala garanciju da Sofija ode na liječenje, a novac ćemo naknadno skupiti. Novac više nije toliko važan, jer sati su pitanju i Sofija hitno treba pomoć institucija”, rekli su u udruženju “Budimo ljudi “.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH rekao je da je u kontaktu sa organizacijom i da radi na što hitnijem odlasku Sofije na liječenje.

“Sutra ću imati više informacija ali radimo na ubrzanju liječenja”, kaže Crnadak.

Novac se može uplatiti na račune:

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

5551000032354997 (KM račun)

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

SWIFT: NOBIBA22 (devizni račun)

5550000032355338

(nezavisne.com)