Vijesti 30.11.2017.

Fond ograničio broj pacijenata za dalja liječenja!?

ČITANJE: 2 minute

Ambulante porodične medicine u Banjaluci imaju direktivu Doma zdravlja, odnosno Fonda zdravstvenog osiguranja, da što manje pacijenata šalju na dalje, specijalističko, liječenje!

Jedan pacijent iz Banjaluke za SrpskaCafe je potvrdio da je u jednoj ambulanti porodične medicine doživio neprijatnost kada mu doktor porodične medicine nije htio napisati uputnicu za dalje liječenje.

– Rečeno mi je da ne mogu dobiti uputnicu za dalje preglede jer doktor porodične medicine, navodno, nema na osnovu čega da mi napiše uputnicu. I pored mog insistiranja, jer izvjesno vrijeme osjećam određene tegobe koje ne prolaze, nisam dobio uputnicu – rekao je naš sagovornik.

U ambulantama porodične medicine pravdaju se da im je strogo napomenuto da smanje broj pacijenata koje šalju na dalje pretrage jer je na višim nivoima liječenja ogromna gužva.

U strukovnom Sindikatu doktora medicine naglašavaju da je to “jasna potvrda da je zdravstveni sistem Republike Srpske pred kolapsom i da se stanje u zdravstvu godinama konstantno pogoršava”.

– To nije normalno stanje. Fond zdravstvenog osiguranja svojim pravilnicima i naredbama direktno zadire u ljekarsku struku, u smislu onemogućavanja adekvatne ljekarske zaštite – rekao je za SrpskaCafe Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

U tom sindikatu napominju da su oni već upozoravali na pogubnost ovakvih odluka te potvrđuju da je situacija ista u čitavoj Republici Srpskoj, odnosno svim Domovima zdravlja i svim amulantama porodične medicine.

– To je jasan pokazatelj da jednostavno nema dovoljno novca za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema. Ljekari porodične medicine su između čekića i nakovnja. Pacijenti traže pravo koje im je dato Zakonom o zdravstvenoj zaštiti a Fond im to pravo uskraćuje – rekao je Femić komentarišući situaciju na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Srpskoj.

U banjalučkom Domu zdravlja nisu nam direktno priznali ali ni demantovali postojanje problema o kojem pričaju pacijenti i sindikat.

– Ambulante porodične medicine osposobljene su da riješavaju različite zdravstvene probleme a porodični doktori kada utvrde da stanje pacijenta zahtjeva konsultativni pregled drugih specijalista pacijente upućuju na dodatne preglede i dijagnostiku – rekli su iz Doma zdravlja i dodali da broj pacijenata nije ograničen ali je jasno da ograničenja, ipak, postoje.

U Banjaluci radi 27 ambulanti porodične medicine, a neke od njih su pred gašenjem zbog nedovoljnog broja pacijenata.

(Srpskacafe)