Vijesti 20.11.2015.

Fond PIO: Do kraja godine dostaviti potvrde o životu

ČITANJE: 1 minuta
pio
Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske poziva sve korisnike sa prebivalištem van Srpske da do kraja godine dostave potvrdu o životu za narednu, 2016. godinu, kako bi se isplata penzije mogla nastaviti nesmetano.

Evidentiranje korisnika sa prebivalištem van Republike /45.424/ vrši se na osnovu člana 140 Zakona o PIO, kojim je propisano da je korisnik penzije, kome se penzija isplaćuje van Republike, obavezan da na kraju kalendarske godine dostavi Fondu potvrdu o životu.

Korisniku penzije koji se ne odazove isplata penzije se obustavlja, saopšteno je iz Fonda PIO Srpske.

Potvrda o životu se dostavlja u nadležnu filijalu Fonda PIO koja je donijela rješenje o ostvarivanju prava i vrši isplatu penzije, može se dostavljati odmah, a najkasnije do 31. decembra.

Fond je na čeku za isplatu oktobarske penzije za korisnike sa prebivalištem van Republike Srpske uputio i pisanu poruku o potrebi blagovremene dostave potvrde o životu.

Ova poruka biće upućena i na penzijskom čeku za novembar i decembar.

Za nove korisnike van Republike Srpske potvrda o životu obezbjeđuje se kod nadležne filijale, u postupku rješavanja o pravu.

Potrda o životu je ispravna ako je ovjerena kod nosioca penzijskog osiguranja u državi prebivališta, suda, opštinskog organa, notara ili kod diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u državi prebivališta.

Obrazac potvrde o životu može se preuzeti i na internet stranici Fonda PIO Srpske.

(Agencije)