Vijesti 13.01.2023.

Fond PIO: Nikada nije odbijena saradnja ni sa jednom institucijom

ČITANJE: 3 minute

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske saopštio je da nikada nije odbio saradnju ni sa jednom institucijom, pa tako ni sa Gradskom upravom Banjaluka, čime je odgovorio na prozivke gradskog menadžera Bojana Kresojevića.

“Oštro demantujemo izjavu Kresojevića koju su prenijeli pojedini mediji u kojima navodi da Fond PIO odbija saradnju na načn da ne želi da isplati sredstva jednokratne pomoći za penzionere grada Banjaluka”, naveli su iz Fonda PIO.

Fond u saopštenju navodi da se u ovom slučaju radi o tome da nepoznavanje propisa i površnost u radu žele prikazati kao odbijanje saradnje.

“Jedina istina je da su iole pogledali propise da to što su od nas tražili i sami bi vidjeli da je nesprovodivo u skladu sa postojećom zakonskom regulativom”, navodi Fond.

Iz Fonda su podsjetili da su se predstavnici rukovodstva banjalučke filijale uredno odazvali na na sastanak u Gradskoj upravi i saslušali zahtjeve koji se odnose na isplatu jednokratne pomoći penzionerima koju je donijela Skupština Grada.

“Sagledavši zahtjeve Fond je odgovorio da način na koji predlažu da se izvrši isplata jednokratne pomoći u skladu sa propisima nije moguć”, istaknuto je u saopštenju, te obrazloženo da je Fond budžetski korisnik i ne posjeduje svoj račun, te na taj način ne može ni primiti uplatu od Gradske uprave namijenjenu za jednokratnu isplatu penzionerima.

Potom, dodaju, slijedi pismeni zahtjev da se dostave podaci sa imenom i prezimenom, adresom i tekućim računom, na koji je Fond odgovorio da su traženi podaci lične prirode i da ne mogu dati bazu podataka koju vodi i uređuje isključivo Fond.

Kako su pojasnili, ti podaci se mogu ustupiti samo istražnim i pravosudnim organima u slučaju vođenja istražnog postupka protiv određenog lica ili grupe lica.

“I pored nerazumnih zahtjeva koji su iskazivani od Gradske uprave, pri tome pokazujući elementarno nepoznavanje propisa o budžetskom poslovanju, zaštiti ličnih podataka, ne razlikujući šta su povjerljive informacije, a šta lični podaci, Fond je upoznao Gradsko udruženje penzionera Banjaluka i Udruženje penzionera Republike Srpske da ćemo u interesu penzionera tražiti način kako da se na zadovoljstvo svih riješi ovaj problem, a da se pri tome ne krše propisi”, naveli su iz Fonda PIO.

U saopštenju se dodaje da je predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović 11. januara kontaktirao Kabinet gradonačelnika tražeći sastanak u ovom udruženju kome bi prisustvovao i gradonačelnik na kome bi se dogovorio model isplate u što kraćem roku.

Fond je, dodaju, isti dan iz Udruženja penzionera obaviješten da je Gradonačelnik na odmoru do 20. januara, te da se sastanak može održati tek u ponedeljak, 23. januara.

Iz Fonda su naveli da banjalučkim penzionerima ne preostaje ništa drugo već da sačekaju da se gradonačelnik vrati sa odmora i odazove sastanku u Udruženje penzionera Republike Srpske, gdje će direktor Fonda PIO u prisustvu predsjednika Gradskog udruženja penzionera predložiti jedini mogući način da se izvrši isplata u skladu sa propisima.

Fond napominje da je i Skupština grada donijela odluku da se isplati jednokratna pomoć u visini od 100 KM, a onda je to smanjeno na 60, te da se čini da se oteže sa isplatom sagledavajući upućene zahtjeve “Elektroprivredi” i Fondu koji su nesprovodivi na način kako to zamišlja Gradska uprava Banjaluka.

(Srna)

Oznake: Fond PIO