Vijesti 06.10.2015.

Fond PIO se zadužuje za skoro 100 miliona KM?

ČITANJE: 2 minute
penzioneri
Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske zadužuje se za dodatnih skoro 100 miliona maraka.

Saglasnost je prije 10 dana dala Vlada RS, a javnost je za tu vijest saznala tek objavljivanjem odluka u posljednjem izdanju Službenog glasnika.

Fond će podići 50 miliona KM dugoročnog kredita, a podizanje još 46,5 miliona na godinu dana pravdaju održavanjem likvidnosti i redovitošću isplata penzija.

U Fondu priznaju da su na novo, astronomsko zaduženje prisiljeni zbog sve manjih prihoda i sve većeg kašnjenja u isplati penzija, javlja portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Ovog mjeseca prvi put probili su i zakonski rok pa je isplata penzija iz avgusta prešla u oktobar.

– Prvi put je došlo do prolongiranja isplate i u dužem roku od mjesec dana. S formalne tačke gledišta, došlo je do prekoračenja dva dana, ali nije popularno da ne isplatite penziju onako kako zakon i predviđa. Stoga je fond posegnuo za ovom vrstom dugoročnog kredita- rekao je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Odgovornost ponovno prebacuju na poslodavce i navode poduži popis dužnika od kojih potražuju više od 400 miliona KM. Zato u Udruženju prenzionera odgovornost adresiraju na Vladu koja, po njima, ne uplaćuje dovoljno miliona za socijalne kategorije.

Skoro trećina korisnika, kaže Rade Rakulj, penziju nije zaradila i po nekoj se osnovi oslanja na proračun.

– Hiljade ljudi uživa ratna i neka druga prava. Čak i neke cijele penzije idu na teret proračuna. Ove godine je proračun trebao na ovoj razini osigurati 325 miliona. Međutim, nije osigurao nego je ove godine izdvojeno 190 miliona KM- kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera.

Kakvo je zaista stanje, govori statistika da se broj penzionera gotovo izjednačio s brojem zaposlenih.

(Večernji.ba)