Vijesti 17.12.2017.

Fond plaća za 26 novih usluga i za nove metode liječenja

ČITANJE: 2 minute

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansiraće 26 novih usluga koje će u zdravstvenim ustanovama biti dostupne osiguranicima u narednoj godini zbog kojih se sada pacijenti uglavnom upućuju na liječenje u ustanove izvan Srpske.

Iz Fonda su naveli da će među uslugama biti i devet visokosofisticiranih procedura koje će se primjenjivati kod liječenja karcinoma prostate, onkoloških oboljenja sa bolnim koštanim metastazama, karcinoma štitne žlijezde i drugih teških onkoloških oboljenja.

Riječ je o izuzetno skupim procedurama liječenja koje će Fond u potpunosti plaćati za oboljele od malignih bolesti u iznosu od 1.600 KM do 14.600 KM po proceduri, dok će osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije plaćati samo participaciju.

Fond podsjeća da za usluge koje su skuplje od 500 KM participacija iznosi pet odsto od cijene usluge, pri čemu maksimalni iznos participacije po usluzi može da iznosi 370 KM.

Osiguranicima će biti dostupna i usluga ugradnje karotidnog stenta koju nije radila nijedna naša zdravstvena ustanova.

U oblasti grudne hirurgije biće uvedeno pet novih najsavremenijih operacionih metoda uz korišćenje “VATS” tehnologije, koje ranije nisu rađene u bolnicama u Srpskoj, a Fonda zdravstvenog osiguranja će plaćati po cijenama od oko 4.000 KM.

Riječ je o minimalno invazivnim operacijama nakon kojih se pacijenti veoma brzo otpuštaju iz bolnice, čime se smanjuju i troškovi hospitalizacije.

“Usluge iz nuklearne medicine, radiologije i grudne hirurgije u narednoj godini – pojedine od početka godine, a pojedine tokom godine, biće uvedene u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, čime će ova ustanova postati regionalni centar budući da se neke od planiranih usluga ne rade ni u zemljama regiona”, dodaje se u saopštenju.

Više novih usluga iz oblasti intenzivne medicine, stomatologije, infektologije i drugih oblasti biće dostupno i u drugim zdravstvenim ustanovama, čime će se značajno smanjiti potrebe za upućivanjem pacijenata na liječenje izvan Republike Srpske.

(Srna)