Vijesti 12.05.2019.

Fond solidarnosti u ovoj godini za liječenje djece odobrio 409.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini finansirao je liječenje i dijagnostiku za 39-oro djece u inostranstvu za šta je izdvojeno oko 409.000 KM.

Najveći iznos sredstava u ovoj godini Fond solidarnosti je izdvojio za liječenje operacije srca u Londonu za petnaestogodišnjeg dječaka i to u iznosu od oko 116.000 KM.

“Osim liječenja, u inostranstvu je finasirana i neophodna dijagnostika, posebno u smislu genetskih ispitivanja koja se ne rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srspkoj niti izvan RS, i to najčešće u Šaniji,  Njemačkoj i Holandiji. Takođe, djeca su na liječenje u inostranstvu upućivana u referentne zdravstvene ustanove u  Italiji, Rusiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim”, saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se podsjeća da je od početka rada Fonda solidarnosti pa do danas odobreno ukupno 102 zahtjeva za finansiranjem liječenja i dijagnostike u inostranstvu za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.

“Fond solidarnosti od početka osnivanja nastoji da sa svakom zdravstvenom ustanovom u kojoj se dijete iz Republike Srpske šalje na liječenje u inostranstvo ostvari dobru saradnju i ta praksa je nastavljena i u ovoj godini. Osim toga, predstavnici ove ustanove su i u stalnom kontaktu sa roditeljima djece kojima je potrebno liječenje u inostranstvu u cilju finansijske, ali i svake druge podrške koja im je potrebna. Podsjećamo da je Fond solidarnosti početkom godine potpisao  Protokol o saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske u cilju obezbjeđenja psihološke podrške roditeljima ili staratenjima djece koja su upućena na liječenje u inostranstvo, ili samoj djeci. Zahvaljujući ovoj saradnji psihološki tretmani za roditelje su obezbijeđeni u potpunosti besplatno, a sprovode ih diplomirani psiholozi iz Republike Srpske. Takođe, Fond solidarnosti nastoji da svoj rad u potpunosti učini transparetnim, pa se svi podaci, uključujući i trenutno stanje na računu, odobrena rješenja u inostranstvu, mogu pronaći na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na posebnom linku o Fondu solidarnosti”, navode u Fondu.

(Nezavisne)