Vijesti 26.04.2017.

Fond solidarnosti za liječenje djece u Srpskoj biće formiran u toku ljeta

ČITANJE: 2 minute

U RS biće formiran fond solidarnosti za liječenje djece od rijetkih oboljenja u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja, čiji bi obveznici bili svi zaposleni u Srpskoj sa učešćem od 0,25 odsto neto plate.

Dogovorili su to danas predsednik Srpske Milorad Dodik i predstavnici udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece.

– Samo na osnovu trenutnog stanja plata, u fondu (solidarnosti) godišnje bi se prikupljalo oko 6.383.000 KM, dok će biti otvorena i mogućnost uplata donacija. Savez opština i gradova biće obavezan svojom posebnom odlukom da propiše opštinama da učestvuju sa stanovišta uplata u ovom fondu. U tome će učestvovati i određene institucije Republike – rekao je Dodik.

On je napomenuo da fond solidarnosti neće biti supstitucija za dosadašnja izdvajanja u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja.

Dodik je istakao da u fondu solidarnosti neće morati učestvovati zaposleni koji to ne žele.

Prema njegovim riječima, iz prikupljenih sredstava izdvajaće se 20 odsto za kapitalna ulaganja u objekte i opremu za dijagnostiku i liječenje.

– Da bi fond bio moguć, izradili smo zakon o fondu solidarnosti za dijagnostiku i lijječenje dece od rijetkih oboljenja, koji ćemo ovih dana predočiti i uputiti NS RS – rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima ovih udruženja.

On je najavio da će zakon biti upućen u proceduru već prvog radnog dana sledeće sedmice i da veruje da u toku ljeta može doći do njegovog usvajanja.

Naglasio da upravljanje fondom solidarnosti ne bi iziskivao nikakve dodatne troškove, jer bi se vodio u postojećoj administraciji, uz zaseban upravni odbor i stručnu komisiju koji bi radio bez naknade i potpuno transparentno, da bi se u svakom trenutku moglo vidjeti stanje priliva i odliva sredstava, kao i sve odluke koje se donose.

Dodik je rekao da, imajući u vidu da i pored organizovanja brojnih humanitarnih akcija nisu uspjeli da zadovolje probleme koji se pojavljuju, rodila se ideja da se formira fond koji bi bio usmjeren ka pomoći djeci oboljelih od rijetkih oboljenja.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je njegov kabinet, organizujući sa ovim udruženjima humanitarne aktivnosti krajem godine “S ljubavlju hrabrim srcima”, prikupio za te potrebe 5 miliona KM.

– Nastavićemo sa ovom akcijom, ali smatramo da i ovu vrstu manifestacije treba pretvoriti u zakonsko rješenje – naglasio je Dodik.

On je naveo da će se sredstava koristiti i za liječenje u inostranstvu.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za edukaciju “Tvoja riječ” Olivera Ratković smatra da će ovaj fond riješiti probleme ili olakšati mnogim roditeljima da omoguće svojoj djeci ozdravljenje.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik