Vijesti 07.12.2017.

Fond solidarnosti zaživjeće od 1. januara

ČITANJE: 1 minuta

Fond solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu zaživjeće 1. januara. Zato su u Vladi danas izabrali članove Upravnog odbora Fonda, a prije nekoliko dana vršioca dužnosti direktora.

Na čelu fonda je ljekar Jasmina Vučković, a  Upravni odbor čine predstavnici zdravstvenih radnika, sindikata, privredne komore, medija i drugih udruženja. Ukupno njih 15.

“Trudili smo se da zastupimo cijelokupno područje RS. Otežavajuća okolnost je što članovi Upravnog odbora nemaju nadoknade i onda smo morali voditi računa da ih biramo iz ustanova, ili pojedince koji mogu sami da snose troškove puta”, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Naredni korak je biranje stručne komisije. Za taj izbor se, kaže Bogdanić moraju dobro pripremiti jer će oni predlagatii koja će djeca dobiti šansu da se liječe u inostranstvu. Novac će se u  Fond  slivati iz republičkog i lokalnih budžeta, od plata zaposlenih i donacija, a poslanici su naknadno odlučili i o još jednoj stavci. Pet odsto od svakog kupljenog službenog  automobila budžetskih korisnika i javnih preduzeća naknadno je našlo svoje mjesto u zakonu. Na sjednici koja je trajala do jutra, a bez prisustva opozicije, desio se amandman koji je i to precizirao.

“Amandman je dat na samoj sjednici, a amandman kad ga da predlagač postaje sastavni dio zakona i poslanici su ga, u sklopu zakona i izglasali”, rekao je Siniša Karan, generalni sekretar predsjednika RS.

Iako opozicija nije prisustvovala sjednici na kojoj se odlučilo odakle će se slivati sredstva u Fond,  itekako će imati uvid u rad Fonda. Prema zakonu, prikupljanje i raspodjelu sredstva, nadziraće poslanik iz najveće opozicione partije.

(ATV)