Fond solidarnosti zaživjeće od 1. januara

Fond solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu zaživjeće 1. januara. Zato su u Vladi danas izabrali članove Upravnog odbora Fonda, a prije nekoliko dana vršioca dužnosti direktora.

Na čelu fonda je ljekar Jasmina Vučković, a  Upravni odbor čine predstavnici zdravstvenih radnika, sindikata, privredne komore, medija i drugih udruženja. Ukupno njih 15.

“Trudili smo se da zastupimo cijelokupno područje RS. Otežavajuća okolnost je što članovi Upravnog odbora nemaju nadoknade i onda smo morali voditi računa da ih biramo iz ustanova, ili pojedince koji mogu sami da snose troškove puta”, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Naredni korak je biranje stručne komisije. Za taj izbor se, kaže Bogdanić moraju dobro pripremiti jer će oni predlagatii koja će djeca dobiti šansu da se liječe u inostranstvu. Novac će se u  Fond  slivati iz republičkog i lokalnih budžeta, od plata zaposlenih i donacija, a poslanici su naknadno odlučili i o još jednoj stavci. Pet odsto od svakog kupljenog službenog  automobila budžetskih korisnika i javnih preduzeća naknadno je našlo svoje mjesto u zakonu. Na sjednici koja je trajala do jutra, a bez prisustva opozicije, desio se amandman koji je i to precizirao.

“Amandman je dat na samoj sjednici, a amandman kad ga da predlagač postaje sastavni dio zakona i poslanici su ga, u sklopu zakona i izglasali”, rekao je Siniša Karan, generalni sekretar predsjednika RS.

Iako opozicija nije prisustvovala sjednici na kojoj se odlučilo odakle će se slivati sredstva u Fond,  itekako će imati uvid u rad Fonda. Prema zakonu, prikupljanje i raspodjelu sredstva, nadziraće poslanik iz najveće opozicione partije.

(ATV)

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.