Vijesti 27.03.2017.

Fond uplatio 200.000KM, Ministarstvo uputilo dopis bolnici za hitan prijem male Sofije

ČITANJE: 3 minute

Iz Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekli su za “Nezavisne novine” da, kada je u pitanju ubrzavanje procesa odlaska Sofije Mićević u SAD, još uvijek očekuju odgovor sa klinike “Jons Hopkins Medicine International” u Baltimoru.

“Imajući u vidu zdravstveno stanje djevojčice, ministarstvo je prošle sedmice uputilo dopis ovoj zdravstvenoj ustanovi sa molbom da se mala Sofija što prije primi na liječenje u ‘Jons Hopkins Medicine International’ u Baltimoru i da se uplati depozit, a da se ostatak novca uplati u toku njenog liječenja. Odgovor ove zdravstvene ustanove očekujemo u što skorijem roku”, naveli su iz ovog ministarstva.

Kako ističu, u prethodnom periodu već su ostvarili uspješnu saradnju sa ovom zdravstvenom ustanovom i očekuju pozitivan odgovor.

Vanja Mićević, Sofijin otac. očajan je jer se stanje djeteta veoma pogoršalo.

“Bio sam kod njih u posjeti za vikend, Sofija je jako loše. Vjerujete mi da ni sam više ne znam šta čekamo, koliko ćemo čekati i kakve su procedure. Očajni smo i znamo samo da se njeno stanje pogršalo poslednjih dana I da je hitno potrebno reagovati”, rekao je Mićević.

Mladi političari sedam stranaka ispred gradske i republičkih organizacija pozvali su kolege političare da uplate novac za liječenje male Sofije.

“Republika Srpska ne smije sebi dozvoliti da se njena djeca liječe pomoću humanitarnih žurki, treninga i kratkih poziva za pomoć, već sistemski pružiti pomoć svima koji su ugroženi”, navodi se u dopisu.

Sredstva za liječenje Sofije Mićević iz Banjaluke uplaćena su danas u 13 časova, na račun bolnice “Jons Hopkins Medicine International” u Merilendu, SAD, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Za “Nezavisne” je potvrđeno da je uplaćeno 200.000 KM, kao što je ranije bilo saopšteno.

Iz Fonda podsjećaju da u potpunosti finansiraju troškove Sofijinog liječenja u Srbiji, a do kraja 2016. godine je za njeno liječenje izdvojeno 110.000 KM.

Inače, Fond je za ovu godinu za liječenja u inostranstvu planirao sredstva u iznosu od oko dva miliona KM.

“Svjesni smo da je to nedovoljno novca, jer su, nažalost, potrebe za skupim liječenjima u inostranstvu sve veće, ali i situaciji kada se Fond isključivo finansira od uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje koji se pri tome neredovne uplaćuje, nismo u mogućnosti da izdvojimo više sredstava.  Zato, još jednom, podsjećamo javnost da je neophodno da se u Republici Srpskoj osnuje poseban fond  koji bi upravo finansirao skupa liječenja u inostranstvu, rijetke bolesti i slično”, saopšteno je iz Fonda.

Mala pluća Sofije Mićević očajno se bore za dašak života a ukoliko što hitnije ne ode na liječenje u Baltimor, može doći do najgoreg mogućeg scenarija. Zbog toga su iz organizacije “Budimo ljudi”, pozvali institucije da što hitnije odreaguju kako bi se Sofija odmah primila na liječenje.

“U kontaktu smo sa institucijama na nivou BiH, kako bi država samo potpisala garanciju da Sofija ode na liječenje, a novac ćemo naknadno skupiti. Novac više nije toliko važan, jer sati su pitanju i Sofija hitno treba pomoć institucija”, rekli su u udruženju “Budimo ljudi “.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH rekao je da je u kontaktu sa organizacijom i da radi na što hitnijem odlasku Sofije na liječenje.

“Sutra ću imati više informacija ali radimo na ubrzanju liječenja”, kaže Crnadak.

Maloj Sofiji, koja je oboljela od akutne limfoblastne leukemije, u novembru prošle godine u Beogradu je urađena transplantacija koštane srži, ali je njen organizam odbacio kalem.

Podsjetimo, za operaciju u Baltimoru potrebno je 270.000 dolara, a ako ste u mogućnosti i želite pomoći ovoj maloj Banjalučanki, to možete uraditi uplatom novčanih sredstava na jedan od navedenih računa.

Novac se može uplatiti na račune:

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

5551000032354997 (KM račun)

Mićević Sofija

Nova banka AD Banjaluka

SWIFT: NOBIBA22 (devizni račun)

5550000032355338

(Nezavisne)