Vijesti 18.03.2016.

Fond zdravstva: Neosnovano protivljenje domova zdravlja

ČITANJE: 3 minute
fond pio
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ocijenio je kao potpuno neosnovano protivljenje domova zdravlja u manje razvijenim opštinama u istočnom dijelu Srpske zaključenju ugovora za ovu godinu.

U Fondu tvrde da posebno vode računa o domovima zdravlja u manje razvijenim opštinama, kako posredstvom povoljnijih standarda ugovaranja koji se primjenjuju za njih, tako i izdvajanjem dodatnih sredstava za njihovo funkcionisanje.

Riječ je o dodatnim sredstvima koja se doznačavaju u skladu sa odlukom Vlade za domove zdravlja u demografski ugroženim područjima, gdje je, između ostalog, i starosna struktura osiguranika nepovoljnija.

– Na primjer, pojedini domovi zdravlja ovog područja, poput Bileće i Čajniča, dobili su po 80.000 KM dodatnih sredstava. Osim toga, većina domova zdravlja ove regije dobila je ukupno 70.000 KM za penzionisanje radnika koji su ispunili uslove za penziju, a za koje nije bio uplaćivan doprinos- navodi se u saopštenju.

U Fondu tvrde da su svih 12 domova zdravlja u istočnom dijelu Republike Srpske nezadovoljni ugovorima sa ovom institucijom, a u prošloj godini dobili su i više od pola miliona KM dodatnih sredstava, te imaju 194 radnika viška.

Prema standardima i normativima, ovi domovi zdravlja trebalo bi da imaju ukupno 385 radnika, a u prošloj godini imali su 579 zaposlenih, zbog čega od ukupnih sredstava koja dobijaju od Fonda izdvajaju od 18 do čak 67 odsto za plate radnika koji su višak.

– Prema tome, postavlja se pitanje da li je zaista nedovoljno sredstava ili se njima neracionalno upravlja- navodi se u saopštenju.

Iz Fonda poručuju da problemi nezadovoljnih domova zdravlja proizilaze iz činjenice da se godinama gomilao nepotrebni kadar, većinom nemedicinski, a da se novac koji treba da se usmjerava na zdravstvenu zaštitu troši na plate prekobrojnih radnika.

Kada je riječ o ugovorima, u Fondu kažu da se oni kreiraju na osnovu jasno definisanih kriterijuma, s tim da su upravo domovi zdravlja koji su ispoljili nezadovoljstvo ugovorima u povoljnijem položaju, jer se za njih primjenjuju niži standardi i normativi nego za domove zdravlja u razvijenim opštinama.

– U razvijenim opštinma na jedan tim porodične medicine dolazi 2.000 registrovanih lica, dok je taj broj u izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama 1.400, odnosno 1.600 pacijenata. Dakle, pojedinim domovima zdravlja, uprkos maksimalnoj pomoći koja im se pruža, konstantno je nedovoljno sredstava, dok, s druge strane, postoje domovi zdravlja koji ne dobijaju ni marku više od predviđenih redovnih sredstava, a nemaju problema u radu i poslovanju- kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja.

U Fondu kažu da je isključivo ova ustanova zadužena za finansiranje zdravstvene zaštite osiguranika i da se prema broju osiguranika i određuje vrijednost ugovora, uz još neke parametre, a ne prema broju zaposlenih radnika ili prema drugim potrebama domova zdravlja.

– Takođe, FZO nije jedini koji treba da finansira zdravstvenu zaštitu osiguranih lica, već je obaveza i lokalnih zajednica da dijelom finansiraju primarnu zdravstvenu zaštitu za svoje stanovništvo, što većina uopšte ne čini ili izdvaja minimalne iznose- poručuju iz Fonda.

(Agencije)