Vijesti 30.12.2020.

FORMIRAN PREDMET U TUŽILAŠTVU: Predsjednik Suda BiH i direktor OSA na tajnom sastanku

ČITANJE: 3 minute

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet zbog neprimjerenog kontakta predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i optuženika pred tim Sudom – direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice.

Iz istog razloga, predmet protiv Debevca formirala je i Kancelarija disciplinskog tužioca, zbog sumnje da je predsjednik Suda BiH počinio teži disciplinski prekršaj. Debevec i Mehmedagić snimljeni su u jednom sarajevskom haustoru, i to baš na dan kada je protiv Mehmedagića podignuta druga optužnica pred Sudom BiH.

Snimci bezbjednosnih kamera, ironično ali krunski, dokazi su teških zloupotreba funkcije direktora OBA, akademske perjanice SDA, Osmana Mehmedagića.

On je zbog jednog snimka – u aferi “BH pošte” već sjeo na optuženičku klupu. Zbog drugog snimka mu se “smiješi” i četvrta istraga. I još jedan, disciplinski postupak protiv “Španca” Ranka Debevca Kavesona.

Obavještajac Osmica i “Španac” sudija ušetali su zajedno u sarajevski haustor na adresi Branilaca Sarajeva. I to kakve li slučajnosti, istog dana – 14. decembra kada je, bh. Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Mehmedagića u predmetu “Bezbjednosne provjere” i proslijedilo je na potvrdu Sudu kojim Debevec predsjedava.

Snimci dokumentuju da su zajedno i odšetali. Duže od dva večernja sata, mimo radnog vremena, boravili su u nekom od stanova. Daleko od pravosudnog kompleksa i od sjedišta Obavještajne agencije.

Njihovu večernju “storiju” istaživaće Tužilaštvo BiH, kratko nam je potvrđeno. A disciplinski tužilac, Debevčevo nedopuštene kontakte sa dvostruko optuženim i sada već dvostruko osumnjičenim Mehmedagićem.

– Kancelarija disciplinskog tužioca može potvrditi da je po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava, registrovala predmet protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH – saopšteno je iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH.

Prema Zakonu o VSTS-u na koji se i disciplinski tužilac poziva, kontakti sudije, pa i predsjednika Suda, sa strankom u postupku ili njenim zastupnikom, predstavljaju disciplinski prekršaj.

Zbog jednog takvog, fotografisanog, 2011. suspendovan je tadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin. Na njegovoj suspenziji agilno je insistirao OHR predvođen Valentinom Inckom. No, “odlazeći” visoki predstavnik sada se ne oglašava. Oglasili su se zato “lutajući reporteri” i portali koje uređuje prvi bh. obavještajac.

U neuspjelim uspavankama, odmah su znali kako su akteri tajnih razgovora, u stvari išli na “babine” zajedničkom prijatelju koji je dobio prinovu. Sve s aktovkom u rukama! U odbranu pulena Mehmedagića ponovo je stao i Bakir Izetbegović. Nije lider SDA pričao bajke o “babinama”, ali jeste, opet, o profesionalizmu i patriotizmu višestruko optuženog “patriote” Mehmedagića.

– Јa vam kažem da je čovjek patriota, efikasan, radi dobro, ne mrzi nikoga i ne vidim razloga da mi odustajemo zato što se neko navadio da putem Tužilaštva vodi politiku – izjavio je Izetbegović.

Da li po uzoru na Mehmedagića, Izetbegović “profesionalizam” očekuje, od koga drugog nego od Debevca i od Suda BiH. Pred tim istim Sudom, podsjetimo, i dalje na potvrdu čeka optužnica u predmetu “Bezbjednosne dozvole”.

Protiv “najškolovanijeg sarajevskog direktora” Mehmedagića traje i istraga u predmetu “Diploma”. Uslijedi li i treća optužnica, nije isključeno da ćemo opet biti svjedoci zajedničkim “babinama” Mehmedagića i Debevca.

(RTRS)