Vijesti 25.10.2022.

FORMIRAN RADNIČKI POKRET: FB grupa sa 34.000 članova prerasla u udruženje

ČITANJE: 2 minute

Nakon dvije godine od pokretanja Fejsbuk grupe „Crna lista poslodavaca“ koja ima oko 34.000 članova, Dražan Pejaković najavljuje rad i kroz novoosnovano Udruženje „Radnički pokret“.

Javnost je o tome obavijestio i na bilbordima koji se mogu vidjeti i u Banjaluci.

– Udruženje je registrovano, imamo statut i počinjemo sa radom. Ovo je samo svojevrsna kampanja o početku rada Udruženja – objašnjava za Srpskainfo Dražan Pejaković.

Kaže da je osnivanje Udruženja samo logičan slijed nakon „Crne liste poslodavaca“, stranice na Fejsbuku gdje su brojni radnici pisali na koji način su im ugrožena radnička prava.

– Radnici iz realnog sektora ne znaju koja su njihova prava. Kada im se prava naruše, oni doslovno nemaju kome da se obrate za pomoć u rješavanju problema poput nezakonitih otkaza, mobinga i slično. Želimo da štitimo radnike iz cijelog realnog sektora i u cijeloj BiH, dakle građevince, konobare, pekare, novinare i sve ostale iz realnog sektora. Želja je da se svi zajedno zalažemo za bolje društvo. To ćemo raditi uz pomoć advokata kojih već ima nekoliko iz cijele BiH koji besplatno pomažu onima koji nam se jave za pomoć – objašnjava Pejaković.

FOTO: DRAŽAN PEJAKOVIĆ, YOUTUBE

Na konstataciju da postoje sindikati u cijeloj BiH u kojima su učlanjeni i brojni radnici iz realnog sektora, Pejaković kaže da „iz zemlje ne bi otišlo oko 600.000 radnika u proteklih sedam godina.

– Nije samo problem u plati već u narušavanju prava i iskorištavanju, omalovažavanju, forsiranju na prekovremeni neplaćeni rad. Ljudi rade po 250 sati a plaćeni kao da rade 140 sati, noćni rad se ne plaća, nemaju pravo na godišnji, nemaju pravo na slobodne dane, smjene su po 12-13 sati. Nagomilano je puno problema koji se ne rešavaju, ne radi se posao kako treba da se radnici zaštite, mora se pokazati i ukazati na ljude koji krše prava radnika – ističe Pejaković.

Kaže da Fejsbuk grupa „Crna lista poslodavaca“ ukazuje dobro na pojedine poslodavce koji narušavaju prava radnika i iskorištavaju ih. – Ta Fejsbuk grupa me je naterela da formiram udruženje. Za godinu i po sam sa advokatima uspio da obezbijedim besplatnu pravnu pomoć za radnike, čak i na sudskim sporovima. Između ostalog, obezbijeđen je advokat za radnika sa „Nešković pumpe“ – ističe Pejaković.

Pejaković je inače ugostiteljski radnik i, kako tvrdi, prije dvije i po godine je dobio nezakonit otkaz. – Shvatio sam da obespravljeni radnici nemaju kome da se obrate. Okupio sam advokate iz cijele BiH da pomognu ljudima koji će ih besplatno zastupati i tako je nastala moja organizacija i Radnički pokret koji ima samo jedan cilj – pomoć ljudima u još veće obimu nego sada – poručuje Pejaković, prenosi Srpskainfo.

(SB)